Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są obowiązkowym składnikiem diety, ze względu na wysoką zawartość wysokowartościowego białka (aż 15%). Na tle innych orzechów wyróżniają się także zawartością (jako jedną z najwyższych) kwasów tłuszczowych.

  • posiadają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne
  • zalecane zwłaszcza kobietom w ciąży, z uwagi na zawartości kwasu foliowego i witaminy B6
  • są bogate w antyoksydanty
  • są bogate w białko
  • są też źródłem witamin E, B6 i folianów
  • zawierają eliksir młodości, czyli koenzym Q10
  • mogą uzupełniać dietę wegetariańską

Stosowanie

Można stosować jako zdrowa i pożywna przekąska, dodatek do deserów, orzechowych kremów, dań oraz sosów. Do maseczek peelingujących na twarz, a także maski do włosów. Wykorzystać można również do wyrobu nalewki orzechowej.

 

One comment on “Orzechy włoskie
  1. Hosting Italia napisał(a):

    Dzieki zawartosci kwasu lanolinowego orzechy wloskie maja dobroczynny wplyw na komorki nerwowe. To dzialanie wzmacnia rowniez znaczna ilosc kwasu foliowego i magnezu. Dlatego orzechy sa polecane osobom nadpobudliwym, przemeczonym, zestresowanym i majacym klopoty ze snem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *