Orzechy ziemne bez soli

Orzechy ziemne bez soli

Orzechy ziemne to bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych. Bywają zamiennie nazywane fistaszkami lub orzeszkami arachidowymi. Dostarczają organizmowi wartościowych białek, w tym argininy – aminokwasu, który jest budulcem mięśni. Z uwagi na sporą ilość białka powinny być włączone do diety wegan i wegetarian. Są też źródłem licznych witamin z grupy B, w tym witaminy PP, która wspiera układ nerwowy i bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, a także kwasu foliowego ważnego dla kobiet w ciąży. Witamina E obecna w orzeszkach to antyoksydant, cenny dla skóry. Orzeszki ziemne to też mnóstwo substancji mineralnych, takich jak potas, magnez, selen i fosfor.

Zastosowanie:

  • przekąska – solone, kandyzowane, prażone
  • dodatek do sałatek, mięsa, dań rybnych
  • do ryżu lub makaronu
  • do deserów – ciast, czekolad, lodów
  • do zagęszczania sosów
  • składnik masła orzechowego
  • dodatek do owsianki