Ostropest plamisty

Ostropest plamisty

Ostropest to jednoroczna roślina, znana już od czasów starożytnych.
Dużą popularność ostropest zyskał w średniowieczu, kiedy otrzymał nazwę oset Najświętszej Marii Panny.

ziarna-ostropestu-plamistego

Ostropest plamisty wyglądem łudząco przypomina oset – popularny chwast. Roślina ta wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych, szczególnie pozytywnie działa na komórki wątroby, chroniąc je przed uszkodzeniami spowodowanymi toksynami. Ostropest jest w stanie zniwelować działanie wolnych rodników, tym samym złagodzić stres oksydacyjny. Wspomaga regenerację nerek.

Co zawiera ostropest?

  • sylimarynę (chroni wątrobę przed toksynami i pobudza do regeneracji)
  • przeciwutleniacze
  • kwasy organiczne
  • witaminę C, K
  • garbniki
  • białko
  • cukry
  • fitosterole

 

 

ostropest-mis-b-s ostropest-luz-s

Zastosowanie ostropestu

  • składnik oczyszczających koktajli
  • dodatek do sałatek
  • liście można spożywać ugotowane (jak szpinak) lub świeże, jako dodatek do sałat
  • pąki kwiatów można przyrządzać, jak karczocha
  • składnik kosmetyków dla skóry uszkodzonej promieniami UV i starzejącej się

Stosowanie

Dzienne dawkowanie ostropestu w ziarnach to 2-3 łyżeczki na dobę. Można również zmielić nasiona i posypać nimi dosłownie wszystko (nie ma określonego smaku), musli, sałatki, warzywa, kanapki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *