Pasztet jaglany ze słonecznikiem? Idealny dodatek do kanapek!

Pasztet jaglany jest odżywczy i powinien przypaść do gustu każdemu. W tej wersji wzbogacony został o słonecznik i suszone pomidory, jednak z łatwością można dodać do niego również sezonowe warzywa np. selera czy marchewkę.

Kasza jaglana jest lekkostrawna, a poza tym jest źródłem cynku, krzemu, żelaza i potasu.

Pasztet jaglany ze słonecznikiem

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawy: do grilla, warzywna, wędzona papryka, sól himalajska drobna
  • 0,75 szklanki prażonego słonecznika
  • 0,5 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:

Na suchej patelni delikatnie prażymy słonecznik do momentu aż się zezłoci, następnie mielimy, aby uzyskać proszek.

Pomidory odlewamy i wraz z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem.

Wykładamy do wysmarowanej olejem formy keksowej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 50 min. Pasztet jaglany jest gotowy 🙂

 

 

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *