Pektyna do dżemów

Pektyna do dżemów

Pektyna do wyrobu dżemów niskocukrowych, wyprodukowana w Polsce. Idealna do przygotowywania domowych przetworów.

Pektyny to połączenie polisacharydów i oligosacharydów, które są źródłem frakcji rozpuszczalnego błonnika. Pektyny są zdolne do tworzenia naturalnych żeli i galaretek, zwłaszcza w środowisku kwaśnym. Ta cecha jest najbardziej istotna przy produkcji konfitur.

Sposób przygotowania:

Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowywanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.

Zawartość opakowania (30g pektyny) wymieszać z jedną szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców. Mieszając gotować 3-5 min.

Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Wymieszać.

Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.