Pestki dyni łuskane

Pestki dyni łuskane

Pestki dyni zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są też źródłem kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych.

W pestkach dyni znajdują się:
• witamina E
• witamina B1
• witamina B2
• witamina A
witamina C
• witamina D

 Kto powinien jeść pestki dyni?

  • Osoby, które cierpią na brak energii. (Żelazo, znajdujące się w pestkach dyni zwiększa poziom energii i dodaje sił witalnych).
  • Osoby, które odchudzają się i cukrzycy (Białko, znajdujące się w pestkach dyni, stabilizuje poziom cukru we krwi i zmniejsza uczucie głodu).
  • Osoby ciężko pracujące, żyjące w stresie – pestki dyni zawierają magnez
  • Osoby, cierpiące na depresję (glutaminian i tryptofan, zawarte w pestkach dyni, redukują objawy stresu i poprawiają ogólne samopoczucie).
  • Osoby dorosłe i dzieci, u których występują pasożyty przewodu pokarmowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *