Pestki moreli gorzkie

Pestki moreli gorzkie

  • Pestki moreli zawierają duże ilości żelaza, fosforu, potasu i witaminy B17, nazywanej amigdaliną.
  • Pestki gorzkiej odmiany moreli mają więcej witaminy B17 niż pestki słodkich owoców.
  • Zawierają duże ilości magnezu, żelaza, fosforu i potasu.
  • Stanowią bogactwo witamin, takich jak: witamina A, E, B15 oraz kwas salicylowy, wykazujący bakteriobójcze właściwości.
  • Są składnikiem produkcji naturalnego olejku, stosowanego jako dodatek do kosmetyków dla dzieci.

Stosowanie

Pestki moreli gorzkiej można jeść na surowo, albo zmielone. Zmielonych można używać do zup, warzyw, soków owocowych. Ilość dziennego spożycia nie powinna przekroczyć 5 pestek dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *