Pierogi wigilijne bezglutenowe – przepis specjalnie dla Ciebie!

Pierogi wigilijne bezglutenowe to przepis „ratowniczy” dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, które chciałyby w Święta skosztować wszystkich potraw. To tradycyjna wersja z farszem z kiszonej kapusty, jednak unowocześniona smakowym akcentem śliwki i kurkumy. Nie ugotujesz ich też tak jak zwykłe pierogi!

 PIEROGI WIGILIJNE BEZGLUTENOWE – sprawdź przepis poniżej!

 Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mieszanki mąki bezglutenowej
  • 2 małe jaja
  • około 1 łyżka suchych drożdży
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Sposób wykonania:

Wszystko połącz i zagnieć ciasto. Pozostaw na godzinę w ciepłym i ciemnym miejscu.

Składniki na farsz:

  • kiszona kapusta
  • suszone grzyby ugotowane wcześniej
  • cebula
  • konfitura śliwkowa
  • pieprz czarny, kurkuma

Sposób wykonania:

Cebulę podsmażamy, dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Podduszamy przez chwilę, następnie doprawiamy i dodajemy konfiturę śliwkową. Mieszamy aż składniki się połączą.

Składniki na mus:

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystko blenderem. Podawaj razem z gotowymi pierożkami.

pierogi wigilijne bezglutenowe

Jak zrobić pierogi?

Tutaj powinno pójść już z górki 🙂 Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego pożądanej wielkości okrągłe kształty. Do środka nakładamy farsz i lepimy. Wierzch pierogów można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15–20 min w temperaturze 170 stopni C, aż do uzyskania złocistego koloru.

UWAGA! To ciasto świetnie sprawdzi się również za innymi rodzajami farszów np. na słodko.

Smacznego! Udanego pieczenia!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *