Trzy pomysły na pyszne sałatki z serem feta!

Jak przygotować pyszną sałatkę z serem feta? I czy można dodać do niej odrobinę owoców? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

Chociaż wakacje dobiegają końca, nie brakuje nam ciepłych i przepełnionych słońcem dni, podczas których mamy ochotę na pyszną sałatkę z dodatkiem śródziemnomorskiego przysmaku. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy na świeże przekąski z serem feta w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki nim uda Ci się zatrzymać smak lata na dłużej.

Propozycja nr 1. Klasyczna sałatka grecka

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 dojrzałych pomidorów;
  • 1 ogórka zielonego;
  • Garści czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
  • 250 gramów sera feta;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • Łyżki oliwy z oliwek;
  • Szczypty rozmarynu.

Jak przygotować sałatkę grecką?

Krok I: Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);

Krok II: Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;

Krok III: Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;

Krok IV: Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);

Krok V: Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.

Propozycja nr 2. Sałatka z fetą i arbuzem

Jakich składników potrzebujesz?

  • 250 gramów sera feta;
  • 100 gramów arbuza;
  • 100 gramów melona;
  • Garści orzechów pinii;
  • Garści rukoli;
  • Łyżkę oleju lnianego;
  • Łyżkę soku z limonki.

Jak przygotować sałatkę z arbuzem i serem feta?

Krok I: Liście rukoli dokładnie opłucz i osusz, a następnie rozłóż je na płaskim talerzu, na którym masz zamiar podawać sałatkę;

Krok II: Arbuza oddziel od skóry, pozbaw go pestek i pokrój w średniej wielkości kostki;

Krok III: Melona również oddziel od skóry, a następnie pokrój go w kostkę (o takiej samej wielkości jak kostki arbuza);

Krok IV: Orzeszki pinii upraż na suchej patelni;

Krok V: Kawałki melona oraz arbuza rozłóż na rukoli;

Krok VI: Na owocach rozsyp rozkruszony ser feta, a następnie posyp go uprażonymi orzeszkami pinii;

Krok VII: Odrobinę oleju lnianego wymieszaj z sokiem z limonki, a następnie polej nim całą sałatkę.

Propozycja nr 3. Sałatka z fetą i orzechami włoskimi

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować sałatkę z fetą i orzechami włoskimi?

Krok I: Liście szpinaku dokładnie opłucz, osusz, a następnie rozłóż na talerzu, na którym masz zamiar podawać sałatkę;

Krok II: Ugotowanego buraka pokrój w cienkie plastry i rozłóż na liściach szpinaku;

Krok III: Ser feta rozkrusz przy pomocy palców, a następnie posyp nim pozostałe składniki;

Krok IV: Orzechy włoskie rozkrusz przy pomocy tłuczka, a następnie posyp nimi przygotowaną sałatkę;

Krok V: Całość polej odrobiną oleju rzepakowego, a następnie posyp odrobiną soli himalajskiej.

Życzymy Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.