Poznaj niezwykłą moc czereśni!

Jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywają? I jak możemy wykorzystać je w naszej codziennej kuchni. Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat czereśni znajdziesz w dalszej części artykułu.

Lato w pełni, a to oznacza, że czas rozpocząć sezon na czereśnie. Te pyszne, niewielkie owoce nie tylko kuszą nas swoim wyjątkowym smakiem, ale stanowią również prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, dzięki którym będziemy w stanie poprawić kondycję swojego organizmu. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, jak również zapewniają zdrowy wygląd skóry. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie te owoce lata?

Czereśnie – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?

Chociaż aż w 80% składają się z wody, czereśnie są w stanie dostarczyć do naszego organizmu całą masę cennych witamin i minerałów. Zaledwie 100 gramowa porcja niniejszych owoców może zapewnić nam: 2,1 grama błonnika, 16,01 gramów węglowodanów, zaledwie 0,20 grama tłuszczów, blisko 1 gram białka i niespełna 63 kalorie. Ponadto, w owocach czereśni znajdziemy również:

Cenne witaminy, w tym:

  • Witaminę C,
  • Witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, witaminę B6, ryboflawinę, kwas foliowy);
  • Witaminę E;
  • Witaminę A; oraz
  • Witaminę K.

Niezbędne minerały, w tym

  • Wapń;
  • Magnez;
  • Fosfor;
  • Potas;
  • Żelazo; oraz
  • Cynk.

Czereśnie – poznaj ich najcenniejsze właściwości zdrowotne

Dzięki cennym witaminom i minerałom w nich zawartych, czereśnie są w stanie wywrzeć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywanie ich w świeżej formie, za sprawą sporej zawartości witamin z grupy B oraz potasu, jest w stanie przyczynić się do wspomożenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, wpływając między innymi na kontrolę ciśnienia oraz regulację poziomu cholesterolu we krwi. Okazuje się również, że czereśnie stanowią cenny składnik diety, dla wszystkich tych osób, które zmagają się z zaburzeniami czynności tarczycy. Wszystko to za sprawą sporej dawki jodu w nich zawartych. Niniejsze owoce nie tylko wspomagają produkcję hormonów tarczycy, ale również przyczyniają się do regulacji przemiany materii. W tym miejscu warto również wspomnieć, że czereśnie mogą przyczynić się do:

  • Pobudzenia prawidłowej czynności trzustki;
  • Opóźnienia procesów starzenia się skóry (za sprawą sporej dawki przeciwutleniaczy w nich zawartych – im ciemniejsza czereśnia tym wyższa zawartość przeciwutleniaczy);
  • Zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Mimo stosunkowo wysokiej zawartości węglowodanów, czereśnie charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=22). Dlatego też, w ograniczonych ilościach, mogą być one spożywane przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Czereśnie – jak wykorzystać je w naszej kuchni?

Czereśnie to wspaniały składnik zarówno letnich ciast, jak i deserów na chłodno. Niemniej jednak, bez przeszkód możemy również wykorzystać je podczas produkcji domowych przetworów i nalewek. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na prosty i pełen zdrowia letni deser.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 10 ciemnych czereśni bez pestek;
  • Garści otrębów pszennych;
  • 1 kostki gorzkiej czekolady;
  • 2 liści świeżej mięty;
  • 1 łyżeczki syropu klonowego;
  • Około 150 ml jogurtu naturalnego.

Jak przygotować letni deser z dodatkiem czereśni?

Krok I: Czereśnie przekrój na pół i ułóż je na dnie pucharka do lodów;

Krok II: Kostkę gorzkiej czekolady pokrój na małe kawałki i wymieszaj ją z jogurtem naturalnym oraz łyżeczką syropu klonowego;

Krok III: Wylej połowę jogurtu na przekrojone czereśnie, a następnie ułóż na nim otręby pszenne;

Krok IV: Pozostałą część jogurtu wylej na warstwę otrąb pszennych;

Krok V: Całość udekoruj świeżymi liśćmi mięty.

Życzymy Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.