Przepis na domową nutellę – zrób samodzielnie!

Przepis na domową nutellę… Czemu nie? Nutella, to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci. Niestety trzeba sobie uświadomić, że ta dostępna na półkach sklepowych zawiera mnóstwo cukru i oleju palmowego, dlatego nie jest najlepszym rozwiązaniem podanie jej na śniadanie. 

Dzisiaj podpowiadamy Wam, jak samodzielne przyrządzić krem, który z powodzeniem zastąpi na kanapkach Nutellę. Krem kakaowo-orzechowy idealnie sprawdzi się w roli zdrowszego zamiennika na śniadanie, nie tylko dla dzieci.

 

PRZEPIS NA DOMOWĄ NUTELLĘ

Będziesz potrzebować:

• 50 g orzechów laskowych (do kupienia tutaj)
• 2 łyżki miodu
• 1,5 łyżki ciemnego kakao
• 2 łyżki ciepłego mleka 3,2 %
• 1 łyżka oleju lub oliwy

Wykonanie:

Orzechy musisz wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy piecz około 10-15 min w temperaturze 175 stopni C, do momentu, aż skórka na orzechach zacznie pękać. Podpieczone, zawiń w ściereczkę i pocieraj o blat, aby pozbyć się jak największej ilości skórek.
Następnie zblenduj albo zmiel w młynku do kawy orzechy na drobno.
Kakao zmiksuj z ciepłym mlekiem, dodaj miód, oliwę i zmielone orzechy. Przełóż do miseczki lub słoiczka i wstaw do lodówki na 20 min – dzięki temu krem stanie się tęższy.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *