Jak przygotować pyszny chleb w piekarniku?

Nie ma chyba przyjemniejszego sposobu na pobudkę, jak zapach świeżo upieczonego chleba o poranku. Jeśli więc chcesz sprawić swoim najbliższym taką niespodziankę, czym prędzej zabierz się za przygotowanie jednego z poniższych wypieków. Nie potrzebujesz do tego, ani specjalnych urządzeń, ani wyrafinowanych zdolności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się smakiem świeżego i pełnego zdrowia pieczywa w zaciszu swojego domu.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować domowy chleb pełen ziarna;
  • Jak przygotować domowy chleb bez glutenu.

Jak przygotować smaczny chleb pełnoziarnisty?

Chleb z pełnego ziarna to nie tylko doskonałe źródło energii, ale również magnezu i cennych witamin. Poniżej znajdziesz prosty sposób na to, jak go przygotować.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Drożdże dodaj do ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut;

Krok II: Do wysokiej miski przełóż: mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane oraz siemię lniane, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok III: Do suchych składników dodaj: szczyptę soli, cukier oraz wodę z drożdżami;

Krok IV: Połącz ze sobą wszystkie składniki tak, aby powstała zwarta i jednolita masa;

Krok V: Wyrobione ciasto przełóż do miski, nakryj bawełnianą ściereczką, a następnie odstaw na około 60 minut;

Krok VI: Wyłóż formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) specjalnym papierem;

Krok VII: Przełóż ciasto do formy, a następnie nakryj je ściereczką i odstaw jeszcze na 15-20 minut;

Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok IX: Posyp ciasto nasionami słonecznika;

Krok X: Włóż ciasto do piekarnika i piecz je przez około 60 minut.

Nasza rada: Gotowy chleb najlepiej jest spożywać wtedy, kiedy całkowicie ostygnie.

Jak przygotować domowy chleb bez glutenu?

Coraz większa liczba osób, z powodu zdrowia, lub własnych przekonań, eliminuje gluten ze swojej codziennej diety. Dlatego też, w dalszej części znajdziesz przepis na pyszny i pełen zdrowia chleb bezglutenowy, który bez trudu przygotujesz w swoim domu.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Do wysokiej miski przesyp: mieszankę mąk bezglutenowych, pokruszone drożdże, sól, cukier, siemię lniane, orzechy włoskie oraz lubczyk;

Krok II: Wymieszaj dokładnie wszystkie wymienione wyżej składniki, a następnie dodaj do nich: wodę oraz olej konopny;

Krok III: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała zwarta i jednolita masa;

Krok IV: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia;

Krok V: Przełóż wyrobione ciasto do formy, a następnie nakryj je bawełnianą ściereczką (zwróć uwagę na to, aby materiał nie dotykał bezpośrednio ciasta);

Krok VI: Pozostaw chleb do wyrośnięcia na około 40 minut;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz chleb przez około 40 minut;

Krok VIII: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, wyłóż chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.

Nasza rada: Jeśli masz na to ochotę, możesz dodać do chleba również inne składniki. Na przykład: nasiona chia, słonecznik lub pestki dyni. To od Ciebie zależy, jakich produktów użyjesz. Pamiętaj jednak, że jeśli zmagasz się z problemem celiakii, nie możesz stosować żadnych składników, które zawierają w swoim składzie nawet śladowe ilości glutenu.

Podsumowanie

Domowy chleb to nie tylko idealny sposób na pyszne śniadanie, ale również pewność, że został on przygotowany wyłącznie z najlepszych składników. Dlatego też, postaraj się znaleźć odrobinę czasu, aby przygotować niniejszy przysmak również w swoim domu.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *