Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy powstaje w wyniku zbierania przez pszczoły pyłków kwitnących roślin i po częściowym przez pszczoły przetworzeniu.

Właściwości pyłku kwiatowego

  • skutecznie detoksykuje organizm
  • regularne spożywanie pyłku kwiatowego obniża poziom lipidów, co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę
  • posiada właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne
  • pozytywnie wpływa na pH ciała
  •  pyłek kwiatowy jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, zawiera witaminy z grupy B, C, D, E i K, białko, karotenoidy, enzymy, lecytynę, węglowodany, białko i kwasy tłuszczowe
  • ma duże znaczenie dla schorzeń układu pokarmowego
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • podnosi odporność organizmu
  • posiada korzystny wpływ na skórę i włosy

Stosowanie

Zalecane jest przyjmowanie pyłku pszczelego 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Dla zwiększenia przyswajalności pyłku, powinno się go dokładnie przeżuwać.
Profilaktycznie wystarczy przyjmowanie 1 czubatej łyżeczki pyłku dziennie. Można go dodać do herbaty, soku lub wody. Przed spożyciem pyłek można zmielić. Warto pamiętać, że działanie pyłku kwiatowego będzie skuteczniejsze, jeśli połączymy go z miodem, na przykład słodząc miodem herbatę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *