Quinoa komosa ryżowa biała i czerwona

Quinoa komosa ryżowa biała i czerwona

Quinoa, czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci.. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki w daniach obiadowych.

Istnieje kilka odmian komosy ryżowej – biała jest zdecydowanie delikatniejsza w smaku, a czerwona i czarna jest twardsza i bardziej chrupiąca po ugotowaniu.

Przed gotowanie należy wypłukać ziarna, ponieważ naturalnie w smaku wyczuwalna jest nuta goryczki.

Co zawiera komosa ryżowa?

  • pełnowartościowe białko
  • błonnik
  • witaminę C, D, E i witaminy z grupy B
  • kwasy tłuszczowe Omega-3
  • węglowodany o niskim indeksie glikemicznym

 Komu jest polecana komosa ryżowa?

  • chorym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu
  • wegetarianom i weganom, ze względu na wartościowe białko
  • osobom odchudzającym się, ponieważ zawiera błonnik
  • cukrzykom (posiada niski IG)
  • osobom zagrożonym nowotworami (jest źródłem antyoksydantów)

 Zastosowanie komosy ryżowej

  • do sałatek i surówek
  • do dań mięsnych i warzywnych
  • do deserów
  • zamienni ziemniaków, ryżu, kaszy albo makaronu
  • do zup

 

One comment on “Quinoa komosa ryżowa biała i czerwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *