Rewolucyjny sposób na przedłużenie ważności spożycia jedzenia!

O czym mowa? O materiale z nanocząstkami srebra i miedzi, który wymyślili naukowcy z Instytutu Chemii Przemysłowej. Nowy materiał jest na tyle uniwersalny, że nadaje się  m.in. do ochrony mebli w szpitalu przed zarazkami, a także zachowania świeżości pożywienia!

Cechą charakterystyczną nanocząstek srebra jest to, że wykazują one zdolność do likwidacji szkodliwych bakterii. Właściwości te wykorzystał przemysł kosmetyczny i chemiczny.

Co ciekawe powstają wciąż nowe zastosowania materiału ze srebrem i miedzią, przykładowo użyto go do produkcji specjalnych biobójczych, foliowych opakowań. Takie opakowania nadają się do przechowywania każdego rodzaju żywności np. mięsa, warzyw i owoców.

Wartościowe działanie materiału na żywność polega na zahamowaniu procesu gnicia, a tym samym dłuższym zachowaniu świeżości i walorów smakowych.

Co niezwykle istotne srebro i miedź nie przenikają do pokarmów, z którymi są w kontakcie.

Prawdopodobnie materiał używany do opakowań na żywność niedługo zrewolucjonizuje rynek, ponieważ nadaje się świetnie również do farb – zwiększając ich odporność na grzyby oraz w miejscach publicznych np. szpitalach do zachowania higieny i zapobiegania namnażaniu się bakterii.

 

(źródło PAP)

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *