Rodzynki

Rodzynki

Rodzynki, to nic innego jak suszone na słońcu winogrona. Rodzynki zawierają duże ilości naturalnego potasu, posiadają też sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit. Nadają się do samodzielnego spożycia, mogą stanowić alternatywę dla słodyczy.

Rodzynki zachowują w swym składzie najcenniejszy składnik winogron, czyli resweratrol – silny przeciwutleniacz.

Właściwości rodzynek

  • dobre źródło energii – zawierają dużo łatwo przyswajalnych cukrów
  • wskazane, jako przekąska dla osób aktywnych fizycznie
  • są źródłem żelaza, miedzi i manganu
  • wspierają układ nerwowy za sprawą witamin z grupy B, których są źródłem
  • polecane w stanach przewlekłego zmęczenia
  • są źródłem flawonoidów i antyoksydantów
  • chronią przed zaparciami, dzięki kwasom organicznym, fruktozie i
  • zawierają spore dawki wapnia przez co wzmacniają kości

STOSOWANIE

Rodzynki doskonale smakują jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów i sałatek itp.