Sezam biały

Sezam biały

Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Jest używany do produkcji słodkich przekąsek – sezamków i chałwy. Małe, białe ziarenka i wytworzony z nich olej posiadają mnóstwo wartości odżywczych.

 Co zawiera sezam?

  • wapń
  • przeciwutleniacze i fitosterole
  • kwasy tłuszczowe Omega-6
  • flawonoidy
  • błonnik
  • magnez
  • żelazo
  • kwas fitowy
  • miedź
  • witaminę A, E i witaminy z grupy B

 Zastosowanie sezamu

  • składnik tahini
  • dodatek do dań wegetariańskich
  • do sałatek
  • do dań mięsnych
  • do pieczywa i ciast
  • do panierek
  • do produkcji słodyczy
  • do produkcji oleju sezamowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *