Sezam czarny

Sezam czarny

Czarny sezam już w starożytnym Babilonie nazywany był “przyprawą bogów”, a ówczesne legendy głosiły, że napar z jego nasion pili stwórcy świata. Sezam to małe, owalne, ciemne nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Są niezwykle popularne w kuchni Dalekiego Wschodu. Czarny sezam jest bardziej aromatyczny niż biały. Można go dodawać niemal do każdego posiłku.

Co zawiera czarny sezam?

  • białko
  • olej
  • mangan
  • miedź
  • magnez
  • cynk
  • witaminy z grupy B
  • fitosterole
  • kwas foliowy i oleinowy
  • błonni
  • tryptofan
  • lignany
  • wapń
  • lecytynę

Komu jest polecany czarny sezam?

  • osobom z podwyższonym cholesterolem (fitosterole zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu)
  • osobom odchudzającym się (lignany – sezamina i sezamolina, to przeciwutleniacze, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej)
  • osobom mającym problem z pamięcią i koncentracją (ze względu na obecność lecytyny)
  • chorującym na serce (pozytywnie wpływa na nie magnez)
  • osobom z nadciśnieniem i osteoporozą (wapń)
  • anemikom (żelazo)
  • osobom z problemami skórnymi (cynk, witamina A, E)

Zastosowanie czarnego sezamu

  • do sałatek i surówek
  • do zup
  • do warzyw i owoców
  • dodatek do mięs i dań rybnych
  • posypka do pieczywa
  • dodatek do sushi
  • składnik farszów
  • składnik soli sezamowej

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *