Siemię lniane ziarno i mielone

Siemię lniane ziarno i mielone

Siemię lniane to nasiona lnu, które posiadają cenne wartości odżywcze i lecznicze. Jest jednym z produktów używanych w medycynie naturalnej, w której znajduje szerokie zastosowanie. Na rynku siemię lniane dostępne jest w postaci całych nasion lub mielone.

Co zawiera siemię lniane?

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3
  • rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik
  • witaminę E
  • cynk
  • lecytynę
  • flawonoidy
  • fitoestrogeny
  • lignany
  • magnez
  • żelazo

Zastosowanie siemienia lnianego

  • kisiel z siemienia na biegunkę
  • do musli
  • do jogurtu
  • do owocowych koktajlów i szejków
  • do sosów
  • jako posypka na kanapki lub sałatkę
  • dodatek do zupy
  • do wypieku chleba i ciastek

Stosowanie

Dzienne spożycie siemienia lnianego powinno wynosić 2-3 łyżki.
Na początku stosowania siemienia lnianego można jeść go mniej, a z czasem więcej. Jest to kwestia indywidualna, ustalana zależnie od cech danego organizmu.

Przed spożyciem zaleca się zmielić ziarna. Po zmieleniu można posypać nim dosłownie wszystko. Nadaje się do sosów, jogurtów, sałatek, zup, kanapek i pieczenia. Smak siemienia jest łagodny i neutralny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *