Śliwki suszone


Właściwości suszonych śliwek

  • Suszone śliwki zawierają dużo włókna roślinnego, dzięki czemu poprawiają pracę jelit i sprzyjają szybszemu czyszczeniu organizmu.
  • Zawierają dużo potasu, cennego dla osób cierpiących na nadciśnienie.
  • Suszone śliwki charakteryzują się najwyższą zawartością antyoksydantów wśród owoców.
  • Zapewniają poczucie sytości.
  • Ze względu na dużą zawartość błonnika, blokują wchłanianie cholesterolu.
  • Duża zawartości witaminy K (reguluje proces krzepnięcia krwi) oraz witaminy C (uszczelnia naczynia krwionośne).
  • Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze zapobiegają procesowi starzenia i powstawania zmarszczek.

Stosowanie

Zaleca się, aby w codziennej diecie znalazły się 3 śliwki średniej wielkości lub też szklanka kompotu z suszu.

Mogą być spożywane surowe lub przetworzone. Stanowią składnik wielu potraw w kuchni polskiej i innych kuchniach świata.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *