Soczewica czerwona i zielona

Soczewica czerwona i zielona

Soczewica czerwona jest najbardziej znanym rodzajem soczewicy i powstaje przez usunięcie łupinki z soczewicy brązowej. Nie wymaga wcześniejszego moczenia i świetnie sprawdzi się, jako dodatek do zup.

Soczewica zielona posiada delikatny smak, a po ugotowaniu jest wciąż sypka. Nadaje się do past kanapkowych i farszów.

Soczewica bez względu na rodzaj ma zbliżoną wartość odżywczą, czyli poziom witamin i minerałów.

Co zawiera soczewica?

  • dobrze przyswajalne białko
  • potas
  • kwas foliowy
  • taniny
  • błonnik
  • wapń
  • fosfor
  • sód
  • magnez
  • cynk
  • żelazo

Zastosowanie soczewicy

  • do zup oraz sosów
  • do sałatek i farszów
  • dodatek do dań warzywnych
  • baza do kotletów
  • składnik pasty do chleba
  • do wyrobu pasztetu
  • kiełki na kanapkę

mis-s mis. s

Wartość odżywcza soczewicy jest bardzo duża. Soczewica zawiera aż ok. 25% białka i tylko 1% tłuszczu.

Soczewica ma działanie lecznicze, ponieważ zawiera fityniany, które zapobiegają powstaniu nowotworów i regulują poziom cholesterolu we krwi. Chronią też przed chorobami serca i udarem mózgu.

luz kw. s mis. kw. s

Stosowanie

Przygotowując soczewicę, nie ma konieczności namaczania jej.
Soczewicę gotuje się 15-20 minut [Starsze nasiona nawet do godziny]. Woda powinna przykrywać nasiona.
W trakcie gotowania zostanie wchłonięta.

Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania, lub nie solić jej wcale, aby nie stwardniała.

Soczewicę należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Powinna się znajdować w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W takiej postaci możemy ją przechowywać nawet do roku.

Wraz z upływem czasu nasiona soczewicy mogą zblaknąć, ale nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze samej soczewicy.

Ugotowana soczewica musi być przechowywana w lodówce. Można ją tam trzymać do tygodnia.

Soczewicę można też zamrażać, ale przy rozmrożeniu może się pokruszyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *