Sól czarna Kala Namak

Sól czarna Kala Namak

Sól himalajska przybiera różne barwy od jasno różowej po czarną. Czarna sól himalajska pochodzi z wulkanicznych terenów. Ma charakterystyczny „jajeczny” posmak, który nadaje również potrawom, dlatego chętnie sięgają po nią weganie. Jest to naturalny zapach i smak siarki. Korzystnie wpływa na układ trawienny, dlatego warto dodawać ją do ciężkostrawnych potraw.

Kala Namak składa się z chlorku sodu, śladowych ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Medycyna ajuwerdyjska stosuje czarną sól jako środek na wzdęcia i zgagę (jest uważana za przyprawę chłodzącą).

Zastosowanie:

  • przyprawa do sałatek i dań pikantnych, indyjskich potraw
  • składnik kąpieli solnej
  • dodatek do dań wegańskich (np. tofucznicy)
  • składnik roztworu na wzmocnienie włosów