STEWIA- zdrowy cukier

Stevia rebaudiana to jeden z gatunków stewii, której liście są ok. 35 razy słodsze od cukru buraczanego i nie posiadają kalorii. Stewia to zdrowa alternatywa dla „zwykłego cukru”, którego używamy do słodzenia kawy i herbaty.

Stewia w medycynie
Nadmiar cukrów w organizmie objawia się odkładaniem się tkanki tłuszczowej, najpierw na ciele, a później w narządach wewnętrznych, głównie nerkach i w sercu. Efektem tego są tzw. choroby cywilizacyjne, takie jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i podwyższony cholesterol.

Stewia działa w druga stronę: redukuje naciśniecie tętnicze i pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

1111

Stewia w kuchni
Stewia występuje w postaci proszku, tabletek i płynu. W sprzedaży dostępne są też suszone liście stewii, które można samodzielnie gotować i w ten sposób przygotowywać z nich słodki wywar. Niezależnie od postaci stewia jest zawsze bardzo słodka- i już jedna łyżeczka odpowiada szklance „zwykłego cukru”. Co ważne, stewia nie zawiera żadnych kalorii.

z2

Stewia- bezpieczny słodzik
Spożywanie stewii jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, w przeciwieństwie do białego cukru.. Stewia nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej. Nie prowadzi to, więc do powstawania i rozwoju chorób, które są efektem spożywania nadmiernych ilości sacharozy. Co więcej stewia ma właściwości prozdrowotne i mogą jej używać cukrzycy i osoby odchudzające się.

Stewia ma tylko jedną cechę, która może zniechęcić do zakupu: jest nawet trzykrotnie droższa od cukru. Z drugiej strony jest ok. 35 razy bardziej wydajna, dzięki czemu wystarczy nam jej na dłużej.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *