Syrop klonowy

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Nie zawiera konserwantów, jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny, niż cukier i miód. Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak.

Stosowanie

Syrop klonowy jest znany przede wszystkim jako polewa do naleśników. Jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze i z powodzeniem można włączyć go do codziennej diety.

Jest doskonałym dodatkiem do owoców, tostów, ciast, lodów, jogurtu, płatków śniadaniowych, sałatek, sosów i dipów. Ponadto, znakomicie nadaje się do warzyw, fasoli, ziemniaków, pieczonych i smażonych mięs i ryb. Można go używać jako zamiennik miodu i cukru, do mleka, kawy, herbaty i oryginalnych drinków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *