Syrop z agawy

Syrop z agawy

Syrop z agawy jest gęstym syropem, zawierającym glukozę i fruktozę. Jest świetnym zamiennikiem miodu używanym przez wegan. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, więc nadaje się do słodzenia zarówno ciepłych, jak i zimnych napojów.

Właściwości syropu z agawy

  • jest źródłem fruktozy, czyli cukru prostego, który jest wolno wchłaniany przez organizm człowieka
  • inulina wchodząca w skład syropu z agawy jest naturalnym probiotykiem – ułatwia pracę układu pokarmowego, obniża cholesterol
  • dzięki zawartości błonnika reguluje przemianę materii
  • wskazany dla osób na diecie niskowęglowodanowej
  • jest źródłem wapnia, żelaza, potasu i magnezu (jednak ilości te są niewielkie)
  • posiada niski IG

Zastosowanie

  • zamiennik cukru i miodu w diecie
  • dodatek do słodyczy
  • do ciast i deserów
  • jako słodzik do herbaty, kawy, napojów zarówno gorących jak i zimnych
  • jako polewa do gofrów, naleśników i lodów
  • przy wypieku ciast należy zwrócić uwagę na to, że syrop z agawy przyspiesza brązowienie ciasta, dlatego zalecane jest zmniejszenie temperatury pieczenia o 15-20*C