Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów, korzeni lub łodygi tzw. mlecza. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód, dlatego często jest nazywany miodem z mniszka. Syrop z mlecza, podobnie jak miód, jest także środkiem łagodzącym kaszel.

Właściwości

  • Zawiera witaminy: A, C i D – niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego.
  • Witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu.
  • Bogactwo minerałów: potas, magnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego.
  • Zawiera garbniki – mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła).
  • Flawonoidy – posiadają właściwości antyoksydacyjne.
  • Miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie.
  • Wspomaga leczenie kaszlu, chrypki, stanów zapalnych jamy ustnej i wszelkich infekcji dróg oddechowych (działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie).
  • Ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej.
  • Pomaga w schorzeniach wątroby i miażdżycy.
  • Łagodzi stany zapalne skóry i przyśpiesza gojenia się ran.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.

Stosowanie

Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *