Tapioka perełki

Tapioka perełki

Tapioką nazywamy skrobię powstałą z korzenia manioku. Perełki z tapioki bywają barwione i wykorzystywane, jako składnik azjatyckich deserów. Mają neutralny smak, dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi dodatkami.

Perełki tapioki przed ugotowaniem należy namoczyć w wodzie.

Co zawierają perełki tapioki?

  • cynk
  • magnez
  • potas
  • sód
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor

Komu polecane są perełki tapioki?

  • chorym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu
  • wegetarianom i weganom
  • osobom odchudzającym się (posiadają mało kalorii)

Zastosowanie perełek tapioki

  • do przygotowania bubble tea
  • składnik puddingów
  • do azjatyckich deserów
  • do owocowego nadzienia
  • dodatek do drinków

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *