Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa

Diatomity należą do skał osadowych, których podstawowym składnikiem są szkielety okrzemek. Blisko spokrewniona z nimi jest luźna skała nazywana ziemią okrzemkową.

Niektóre tego typu produkty znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ziemia okrzemkowa jest doskonałym źródłem krzemionki. Krzem odpowiada za szereg funkcji w organizmie człowieka, dlatego jego suplementacja często jest niezbędna.

Spożywcza ziemia okrzemkowa to produkt, który wesprze detoksykację i oczyszczanie całego organizmu, z układem pokarmowym na czele. Ujemnie naładowane pancerzyki okrzemek przyciągają dodatnio naładowane wirusy, bakterie i grzyby, wiążąc je i wydalając wraz z kałem. W ten sposób jelita się oczyszczają, czego efektem może być np. zwiększona odporność i ogólnie lepsza kondycja.

Ziemia okrzemkowa spożywcza jest specjalnie oczyszczana – zawiera 85% krzemionki, a także wapń, sód, magnez, żelazo i inne mikroelementy.

Funkcje krzemu

  • wzmacnia produkcję kolagenu i elastyny – w ten sposób poprawia stan tkanki łącznej, która buduje m.in. ścięgna i wiązadła
  • wpływa na odbudowę kości
  • utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych
  • niweluje łamliwość włosów i paznokci
  • łagodzi bóle stawowe, bóle pleców

Stosowanie

1 – 2 łyżki wymieszać z ulubionym napojem. Zaleca się stosować produkt raz dziennie – rano, przed posiłkiem.

Przechowywać w suchym miejscu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.