Żurawina suszona cięta

Żurawina suszona cięta

Żurawina posiada małe, kwaskowate owoce, które zawierają silne przeciwutleniacze.
Zawiera dużo błonnika, witamin B1, B2, B6, C, E, a także minerałów: potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, jodu i żelaza.

Właściwości żurawiny

  • Pomocna w zwalczaniu zakażeń dróg moczowych bakterią E. coli
  • Wspomaga skuteczność walki z zakażeniem Helicobacter pylori
  • Jest źródłem witaminy A, B, C, antyoksydantów

Stosowanie

Żurawina w postaci naturalnej, nieprzetworzonej jest bardzo kwaśna, dlatego też bardzo trudno jest ją zjeść. Żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa.
Suszoną żurawinę natomiast można jeść bez dodatków, jest smaczna i zdrowa. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana, która jest zdrową przekąską.

2 comments on “Żurawina suszona cięta
  1. Jonay napisał(a):

    Surslipingry well-written and informative for a free online article.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *