Masz zamiar zacząć się odchudzać?A boisz się, że będziesz musiała zrezygnować ze swoich ulubionych smaków?Nic bardziej mylnego!Wystarczy, że na listę swoich produktów wpiszesz produkty, które są smaczne, zdrowe i w dodatku sycące.A jest ich naprawdę sporo.
1.Komosa ryżowa (quinoa)
To ziarno pochodzące z Ameryki Południowej.Posiada najwięcej białka, jest też bogata w błonnik co sprzyja w oczyszczaniu organizmu.Ma też więcej wapnia niż mleko, stanowi również bardzo dobre źródło żelaza, cynku, selenu, witaminy E i witamin z grupy B. Można ją kupić na http://www.cosdlazdrowia.pl/
2.Jogurt grecki
Zawartość białka, jaka się w nim znajduje dwa razy więcej niż w innych jogurtach. A białko jest dłużej trawione, więc lepiej syci. Najlepiej jest sięgać po jogurt o jak najniższej zawartości cukru, co pozwala zapobiegać gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi i pohamować napady głodu.
3.Cynamon
Badania naukowe sugerują, że cynamon może pomagać w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi. A to kluczowa sprawa w opanowaniu nadmiernego apetytu, zwłaszcza u osób cierpiących na cukrzycę typu II.Cynamonem można dodatkowo słodzić np. kawę co pozwoli dodatkowo wyeliminować zbędne kalorie pochodzące z cukru.
4.Ostra papryka
Papryka chili zawiera bezwonną substancję o nazwie kapsaicyna, która hamuje apetyt i nieznacznie przyspiesza metabolizm. Ostro przyprawiona potrawa sprawia, że na ogół zjada się jej mniej, a więc przyswaja się mniej kalorii.
5.Grejpfrut
Chociaż grejpfrut nie ma żadnego magicznego wpływu na metabolizm, pozwala nasycić się kosztem mniejszej liczby zjedzonych kalorii. Zawiera też sporo błonnika przez co syci nasz układ pokarmowy i hamuje apetyt.
6.Arbuz
Owoce zawierające dużo wody pomagają wypełnić żołądek, zapobiegając przejadaniu się innymi, kalorycznymi pokarmami. A 90 proc. arbuza to woda!
7.Jabłka
Owoce te posiadają dużo błonnika przez co wypełniają nasz żołądek.Lepiej jest wybierać owoc niż sok ponieważ w owocu jest go znacznie więcej.
8.Jagody
Tak jak inne owoce, jagody zawierają dużo wody i błonnika, a więc sycą na długo. Są słodkie, ale pozwalają zaspokoić ochotę na słodki smak o wiele mniejszym kalorycznym kosztem niż np. ciastka czy czekolada. Są przy tym wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze!
9.Swieże warzywa
Mogą być doskonałą przekąską. Są chrupiące, obfitują w wodę i błonnik, i mają mało kalorii.
10.Jajka
Badania naukowe dowiodły, że jadanie śniadań bogatych w białko pozwala na dłużej zaspokoić głód. Jedno jajo to tylko 75 kcal i aż 7 g wysokiej jakości białka, a wysokobiałkowe śniadanie przyspiesza metabolizm bardziej niż posiłek obfitujący w węglowodany, pozwala też zrezygnować z przekąski poprzedzającej obiad albo ograniczyć jej rozmiar i kaloryczność.
11. Kawa ulubiony napój wielu osób może pomóc w odchudzaniu, gdyż przyspiesza tempo metabolizmu.
Efekt ten możesz jednak zniweczyć, dodając do kawy dużą ilość śmietanki i cukru, gdyż ich kaloryczność znacznie przekroczy liczbę kalorii spalonych na skutek działania kofeiny.
12.Pełnoziarniste płatki
Pełnoziarniste pieczywo pieczywa są dobrą alternatywą dla krakersów. Naukowcy twierdzą, że ludzie unikający produktów przygotowanych z białej mąki, a wzbogacający dietę o produkty razowe mają mniejszą tendencję do gromadzenia tłuszczu na brzuchu i wewnątrz niego.
13.Zupy
Wartościowe i niskokaloryczne zupy to te na bazie bulionu warzywnego o ile nie doprawi się ich śmietaną. Podawane na ciepło sprawiają, że je się je powoli, unikając pochłonięcia zbyt dużej ich ilości. Dwudaniowy obiad, który jako pierwsze danie zawiera zupę, sprawia, że całkowita wartość kaloryczna posiłku będzie niższa: zupa zajmie w żołądku miejsce, które inaczej wypełniłoby drugie, zwykle bardziej kaloryczne danie.
14.Sałatki
To także dobry pomysł na pierwsze danie, poprzedzające bardziej kaloryczną potrawę. Ich podstawą są wszelkiego rodzaju sałaty, które zawierają dużo wody i skutecznie wypełniają żołądek. Istnieją setki przepisów na sałatki: z warzywami, owocami, serem… Wybieraj te najmniej kaloryczne i zwrócić baczną uwagę na sos bywa, że jest on bardzo kaloryczny! Dlatego dressingu używaj z umiarem, a najlepiej jedz sałatki z dodatkiem sosu winegret lub samodzielnie skrapiaj je oliwą z oliwek.
15.Ryby
Jednym z najlepszych źródeł białka są ryby. Badania dowodzą też, że sycą one lepiej niż mięso drobiowe i wołowina. Mięso większości ryb zawiera niewiele tłuszczu, a gatunki z natury tłuste zawierają korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3.
Zatem jak się okazuje po raz kolejny zmiana naszych nawyków żywieniowych może mieć daleko idące,
pozytywne konsekwencje zarówno w kontekście ogólnie pojętej estetyki sylwetki jak i naszego zdrowia.