Sezonowe warzywa i owoce to dary natury, z których nie sposób byłoby skorzystać. Są pełne witamin i sprawdzą się zarówno o poranku, jak i w porze kolacji. Wystarczy przygotować z nich pożywne śniadanie, lunch lub podwieczorek, które dostarczą energii i wspaniałych wrażeń smakowych. Zainspiruj się i znajdź swoją wersję jesiennego koktajlu!
KOKTAJL Z JARMUŻEM
Składniki:
1 szklanka porwanych liści jarmużu
1 słodkie jabłko
1 gruszka
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Szklankę porwanego jarmużu przełóż do miski rozdrabniacza.
Owoce umyj i obierz. Pokrój na kawałki i dodaj do liści jarmużu. Następnie wlej wodę i dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj zmielone siemię i wymieszaj.
KOKTAJL MANGO+ GRUSZKA
Składniki:
2 dojrzałe gruszki
1 mango
1 szklanka świeżego soku z jabłek lub pomarańczy
kostki lodu
Wykonanie:
Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera.
Dodajemy sok i kostki lodu. Składniki miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji.
KOKTAJL Z JEŻYN Z BURACZANYM AKCENTEM
Składniki:
1 szklanka jeżyn
1 obrane jabłko
1/2 szklanki świeżego soku z buraka
miód/cukier brązowy/ksylitol opcjonalnie do smaku
Wykonanie:
Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy razem. Podajemy na świeżo.