Pogoda sprzyja temu, by na dobre rozpocząć sezon grillowy. Tradycyjnie grillowanie kojarzy nam się z ucztą dla mięsożerców, jednak wcale nie musi tak być. Wystarczy odrobina chęci a dania nawet w wersji wegetariańskiej posmakują wszystkim gościom ogródkowego party. Dziś trzy propozycje od nas dla zabieganych lub troszkę bardziej leniwych…
Przystawka – ziemniaczki z grilla
Składniki:
• 15 małych ziemniaczków
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka kurkumy
• ulubione przyprawy np. pieprz, sól himalajska drobna, majeranek
Sposób wykonania:
Ziemniaki myjemy, dokładnie czyszcząc skórkę. Kroimy na połówki i podgotowujemy ok. 8 min. Po tym czasie układamy w misce, polewamy olejem, posypujemy kurkumą i resztą przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Zawijamy po kilka sztuk w folię i grillujemy ok.15 min.
Danie główne – łososiowe szaszłyki
Składniki:
• 500 g łososia
• 10 sztuk średnich szparagów
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 0,5 cytryny
• przyprawy np. sól, chilli, gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Łososia czyścimy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które później będą nabijane na patyczki do szaszłyków.
Szparagi (po odłamaniu twardych końcówek) gotujemy ok. 10 min na parze (lub w osolonej wodzie). Kroimy na równe części.
Cebulę obieramy i kroimy na dość duże kawałki, aby można było je nadziać na wykałaczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy w łososia i szparagi. Następnie doprawiamy rybę do smaku przyprawami.
Nabijamy na przemian łososia, cebulę i szparagi na patyczki. Pieczemy z każdej strony po 10 min. Przed podaniem kropimy sokiem z cytryny.
Deser – jabłka zapiekane z migdałową nutą
Składniki:
• 2 twarde jabłka
• 2 łyżeczki masła migdałowego
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 0,5 łyżeczki cynamonu
• 4 kostki czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
Górną cześć jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kładziemy na folii aluminiowej. Do wnętrza wkładamy masło migdałowe i czekoladę, całość posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Przykrywamy górną częścią jabłka. Przyrządzone owoce zawijamy dokładnie folią i układamy na grillu. Pieczemy do 30 min.