Masło orzechowe to dla wielu smak z dzieciństwa. Jedzone z pieczywem, naleśnikami lub samo. I choć zdania na temat wpływu masła orzechowego na zdrowie są podzielone, jednak wiele osób nie potrafi mu się oprzeć.
Jeść, czy nie jeść?
Masło orzechowe to dodatek do deserów, ciast i do pieczywa. Największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych. Jest kaloryczne, ponieważ orzechy, z których przygotowuje się masło nie należą do dietetycznych produktów. Można, jednak uniknąć efektu przybierania na wadze i jeść masło orzechowe. W jaki sposób?
Należy starannie wybierać masło – najlepiej o jak największej zawartości orzechów w produkcie, bez dodatku soli i cukru. Dlatego polecamy masło ViVio, które w 100% wyprodukowane jest z orzechów.
Z czym jeść masło orzechowe?
Oto 3 propozycje na przygotowanie dań z masłem orzechowym. Szybkich, smacznych, mało kalorycznych.
PROPOZYCJA NR 1
Z owocami
To sposób na szybką i smaczną przekąskę. Z jakimi owocami masło smakuje najlepiej? To zależy jakie kto lubi 🙂 Masło można połączyć z jabłkami, gruszkami, a w sezonie ze świeżymi truskawkami. Na talerzyku, lub w miseczce. W każdej wersji brzmi pysznie 🙂
PROPOZYCJA NR 2
Z pieczywem, w postaci kanapek
Dla osób, które dbają o linię proponujemy dołożenie smacznych i zdrowych produktów, np. owoców. Można wybrać dowolny rodzaj chleba, zależnie od upodobań.
PROPOZYCJA NR 3
Z owsianką lub jogurtem
Masło orzechowe jako dodatek do owsianki lub jogurtu? Brzmi pysznie. Można do tego dodać bakalie i suszone lub świeże owoce.
A Ty, którą wersję masła orzechowego wybierasz?