O zaletach owsianki słyszymy od lat. Dla osób na diecie stanowi ona fit posiłek, dla sportowców wyczynowych doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a dla lekarzy i dietetyków rozsądne źródło błonnika. Jednak czym tak naprawdę może pochwalić się owsianka? Poznaj 3 powody, dla których każdy zdrowy człowiek powinien ją jeść.
Z tego artykułu dowiesz się:
- O właściwościach odżywczych owsianki
- Czy owsianka jest zdrowa na śniadanie?
- Jakie są 3 powody, dla których warto ją jeść?
- O kilku ciekawostkach nt. tego posiłku
- Jak przyrządzić pyszną i dietetyczną owsiankę?
Owsianka i jej wartość odżywcza.
Owsiankę można przygotować na kilka sposobów. Zazwyczaj płatki z owsa gotuje się na mleku lub wodzie, lub podaje napęczniałe z jogurtem lub mlekiem roślinnym (np. migdałowym). Z tego powodu, wartość odżywcza owsianki może się różnić. Jednak zazwyczaj 1 porcja owsianki dostarcza:
Propozycje na owsiankę – kalorie:
- Owsianka na mleku (mleko 2% – 250 ml + 70 g płatków) = 380 kcal
- Owsianka na wodzie (70 g płatków) = 256 kcal
- Owsianka na jogurcie z dodatkiem (jogurt 2% – 100 g + 70 g płatków + garść malin) = 344 kcal
Czy owsianka jest zdrowa na śniadanie?
Jak najbardziej. Owsianka to zazwyczaj połączenie produktu mlecznego (często fermentowanego: jogurtu), płatków owsianych i owoców. Zatem każdy składnik uznać można za bezpieczny dla organizmu, a nawet taki, który ma korzystny wpływ na sylwetkę i zdrowie.
Składnik owsianki | Płatki owsiane | Baza (mleko, jogurt) | Dodatek (owoce) |
Efekt prozdrowotny |
Mają dużo błonnika. Sprzyja on regularnej pracy jelit oraz obniża poziom cholesterolu.
|
Jogurty są bogate w probiotyki, które odbudowują wnętrze jelit oraz obniżają indeks glikemiczny innych produktów. | Owoce to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych. |
3 powody, dla których warto jeść owsiankę
To nie wszystko, ponieważ produkty wykazują o wiele więcej korzyści dla organizmu. Poniżej znajdziesz 3 bardzo ważne powody, dla których warto jeść owsiankę.
Powód numer 1
Płatki owsiane to nie tylko błonnik. To również:
- Magnez – regulujący pracę uk. nerwowego oraz zapewniający prawidłowy rytm serca;
- Żelazo – chroniące przed anemią i wzmacniające odporność organizmu;
- Beta-blukan – rozkładany przez bakterie jelitowe chroni jelito grube przed rozwojem nowotworu oraz dba o prawidłowy poziom glukozy we krwi;
- Witamina B6 – ułatwia przyswajanie magnezu, poprawia koncentrację oraz pamięć;
- Witamina B1 – poprawia stan skóry, zapobiega niedożywieniu organizmu;
- Witamina B5 – dba o włosy, skórę i paznokcie.
Powód numer 2
Płatki owsiane połączone z mlekiem migdałowym są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które:
- Obniżają poziom cholesterolu;
- Zwalczają stany zapalne w organizmie;
- Chronią przed nowotworami;
- Zapobiegają chorobom serca;
- Oczyszczają żyły.
Powód numer 3
Owsianka to posiłek o niskim indeksie glikemicznym oraz niewielkiej kaloryczności. Dodatkowo bardzo szybko wywołuje uczucie sytości za sprawą błonnika. Jest to więc idealne rozwiązanie dla osób:
- Aktywnych fizycznie;
- Diabetyków;
- Osób odchudzających się;
- Wegetarian;
- Osób starszych;
- Dzieci.
Owsianka – ciekawostki
Czy wiesz, że:
- Owsianka była w przeszłości podstawą diety angielskich górników, którzy cenili sobie ją za posiłek, który dawał bardzo dużo energii do ciężkiej pracy.
- Według naukowców z Uniwersytetu Harvarda owsianka zmniejsza ryzyko zachorowania nawet na nowotwory płuc.
- 1 duża porcja owsianki jest w stanie dostarczyć do organizmu, aż 2/5 błonnika, który powinno się zjeść w ciągu dnia.
Jak przyrządzić pyszną i dietetyczną owsiankę?
Owsianka – przepis
Składniki:
- Jogurt naturalny – 100 g (7 łyżek);
- Płatki owsiane 50 – g (3 łyżki);
- Maliny – 70 g (duża garść);
- Banan – 70 g (połówka banana);
Instrukcja:
- Płatki zalej wrzątkiem i odczekaj 15 minut;
- Dodaj jogurt oraz pokrojone owoce;
- Posyp wszystko cynamonem;
- Zjedz ze smakiem.
Podsumowanie
Po przeczytaniu tego tekstu, wiesz już, jak zdrowym posiłkiem jest owsianka. Jej regularne spożywanie przyniesie Ci wiele dobrego, ponieważ zadba o zdrowie na wielu płaszczyznach. Dodatkowo smakuje przepysznie, a szczególnie kiedy dodasz do niej ulubione dodatki. Włącz owsiankę do jadłospisu i ciesz się pełnią zdrowia.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.