3 sposoby na pilaw

Pilaw (lub pilaf) to tradycyjna potrawa wschodnia, sporządzana z ryżu lub bulguru z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa oraz dużej ilości przypraw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu pczy kaszy bulgur nie kleją się. Pilaw jest popularną potrawą na Bliskim Wschodzie, w krajach Azji Środkowej i na Bałkanach.

Ryż basmati i kasza bulgur – główny składnik pilaw

Ryż basmati, najlepszy rodzaj ryżu do przygotowania pilawu to ryż o lekko orzechowym smaku i aromacie. Jego ziarna są wyjątkowo długie i wąskie. Co ciekawe, proces gotowania sprawia, że stają się jeszcze bardziej smukłe. Jego delikatny smak idealnie współgra z ostrymi przyprawami.

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża. Często używana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej.

Pilaw – przepisy

Przedstawiamy 3 sposoby przygotowania pilawu. We wszystkich przepisach można użyć tak samo ryżu basmati jak i kaszy bulgur.

Pilaw afrykański (Kenya)

Składniki

PILAW MASALA – PRZYPRAWY DO PILAW

1 łyżeczka goździków

2 łyżki nasion kminku

1 laska cynamonu

1/2 łyżki nasion czarnego pieprzu

12 strąków kardamonu

PILAW

2 szklanki ryżu basmati lub kaszy bulgur

5 średnich ziemniaków – obranych i pokrojonych w ćwiartki

¼ szklanki oleju roślinnego

2 czerwone cebule średnie – cienko pokrojone

4 posiekane ząbki czosnku

2 łyżki mielonego imbiru

1 drobno posiekane chili

1 łyżka pilau masala

2 kostki rosołu wołowego

¼ szklanki świeżej kolendry grubo posiekanej

½ kg polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę

3 pomidory pokrojone w kostkę

4 szklanki wody

2 liście laurowe

sól dla smaku

Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE PILAW MASALA

Na suchą patelnię wrzucić kminek, kolendrę, pieprz, cynamon, kardamon i goździki.

Prażyć na małym ogniu, a następnie zmiksować na proszek (np. w młynku do kawy).

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 miesięcy, w lodówce do 6 miesięcy.

PILAW

Do garnka dodać olej. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę i smażyć przez 10-15 minut lub do momentu, gdy cebula zacznie nabierać złotego koloru. Dodać czosnek, imbir i chili. Gotować 1-2 minuty.

Dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, pilaw masala, kostki rosołowe, liście laurowe, kolendrę i sól do smaku. Gotować, aż mięso się zarumieni i skarmelizuje, mieszając od czasu do czasu około 8 do 10 minut.

Dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować przez 4-5 minut.

Dodać ziemniaki i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.

Wmieszać przepłukany wcześniej ryż i przykryć szczelnie folią aluminiową i pokrywką. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż ryż zmięknie, a płyn się wchłonie.

Po tym czasie odkryć, wymieszać widelcem i podawać posypane zieloną kolendrą.

Turecki pilaw z szafranem i jagodami goji

Skład

2 duże ząbki czosnku drobno posiekane

spora szczypta szafranu

3 łyżki oleju rzepakowego

200g udka z indyka bez skóry lub kostka tofu pokrojonego w kostkę

85g pełnoziarnistego ryżu basmati lub bulguru (przepłukać)

½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku

3 laski selera, drobno posiekane

1 łyżka świeżych liści tymianku

1 łyżka suszonych jagód goji

1 średnia cebula cienko pokrojona

100g młodych liści szpinaku

25g płatków migdałowych

400-500ml wrzącej wody

Przygotowanie

Zalać szafran 2 łyżkami wrzącej wody i odstawić do zaparzenia. Podgrzać 2 łyżki oleju na dużej, nieprzywierającej patelni z pokrywką, następnie dodać indyka lub tofu i smażyć przez 5 minut, często mieszając, aż zacznie się zarumieniać.

Na patelnię wsypać ryż lub bulgur i cynamon, następnie wlać 400 ml wrzącej wody, dodać bulion i dobrze wymieszać. Dodać seler, tymianek, jagody goji i dużo mielonego czarnego pieprzu. Dokładnie przykryć patelnię i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.

W międzyczasie podgrzać pozostały olej na nieprzywierającej patelni i dodać cebulę. Smażyć przez 10-12 minut na złoty kolor, często mieszając.

Do ryżu dodać szafran, ponownie przykryć i gotować przez 5-10 minut, aż ryż zmięknie. Jeśli potrzeba dodać wody.

Jeśli zamiast kurczaka używane jest tofu podsmażyć go i dodać do pilaw teraz. Na koniec dodać czosnek i szpinak, wymieszać, po kilku minutach wyłączyć ogień. Wrzucić smażoną cebulę i migdały. Pilaw podawać posypany jagodami goji.

Pilaw z bobem i kurczakiem (lub tofu)

Skład

200g ryżu basmati lub kaszy bulgur

4 łyżki masła

2 łyżki oleju słonecznikowego lub roślinnego

1 cebula, mielona

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1½ łyżeczki nasion kminku

1 laska cynamonu

1 łyżeczka kurkumy

350g piersi kurczaka (lub kostka tofu) pokrojone na kawałki

425 ml bulionu z kurczaka

200g łuskanego bobu

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie

Ryż dokładnie opłukać, a następnie pozostawić do odsączenia. Na dużej patelni roztopić połowę masła z olejem i delikatnie podsmażyć cebulę, mieszając od czasu do czasu.

Dodać czosnek i przyprawy i mieszać smażyć przez około 30 sekund, następnie dodać kurczaka. Smażyć przez kilka minut na dużym ogniu. Wsypać odsączony ryż na patelnię i mieszając smaż przez 30 sekund.

Wlać bulion, dodać bób i laskę cynamonu. Doprawić obficie solą, pieprzem i zagotować, a następnie szczelnie przykryć pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu przez około 12 minut bez mieszania, aż wywar wchłonie się, a ryż i kurczak zmiękną. Tuż przed podaniem wymieszać z koperkiem i pozostałym masłem.

Jeśli zamiast kurczaka używasz tofu podsmaż go i dodaj do pilawu pod koniec gotowania.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.