Kiedy mowa o pierwiastkach zazwyczaj mówi się o wapniu, magnezie lub sodzie. Z tego powodu często zapomina się o selenie i cynku. Okazuje się, że odgrywają one niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dowiedz się, dlaczego warto je spożywać.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie funkcję pełni selen i cynk?
- Ile należy spożywać cynku i selenu na dobę?
- Poznasz po 5 powodów, dla których warto suplementować selen i cynk.
- Poznasz produkty bogate w cynk i selen.
Jakie funkcje pełni selen i cynk?
Dbanie o prawidłowy poziom selenu i cynku w organizmie jest bardzo ważny. Pełnią one bowiem wiele funkcji w organizmie. Do najważniejszych zaliczyć można:
Funkcje selenu
- Działa antyoksydacyjnie;
- Przeciwdziała nowotworzeniu;
- Sprzyja zdrowiu serca;
- Dba o zdrowie tarczycy;
- Zmniejsza objawy chorób układu oddechowego;
- Sprzyja płodności;
- Wzmacnia układ odpornościowy.
Funkcje cynku
- Wzmacnia układ odpornościowy;
- Wzmacnia sprawność plemników;
- Ułatwia przyswajanie składników odżywczych;
- Sprzyja trawieniu cukrów;
- Wzmacnia wzrok;
- Sprzyja zdrowiu paznokci, skóry i włosów;
- Działa antyoksydacyjnie.
Ile należy spożywać cynku i selenu na dobę?
Aby składniki mogły sprawnie działać, należy dostarczać je do organizmu w odpowiedniej ilości. Według aktualnych rekomendacji środowisk żywieniowych należy spożywać:
Selen
Grupa wiekowa | Zapotrzebowanie na dobę |
Mężczyźni | 55 µg |
Kobiety | 55 µg |
Kobiety w ciąży i w czasie karmienia | 70 µg |
Dzieci 4-13 lat | 30 – 40 µg |
Cynk
Grupa wiekowa | Zapotrzebowanie na dobę |
Mężczyźni | 11 mg |
Kobiety | 8 mg |
Kobiety w ciąży i w czasie karmienia | 11 – 12 mg |
Dzieci 4-13 lat | 3 – 8 mg |
5 najważniejszych powodów, dla których warto suplementować
Selen
- Selen przyśpiesza działanie silnego antyoksydantu w organizmie, co ochrania komórki przed uszkodzeniem.
- Selen wiąże się z białkami i ochrania DNA przed mutacją.
- Selen wzmacnia odporność organizmu i przeciwdziała występowaniu gruźlicy, zapaleniu wątroby typu C, a nawet grypie.
- Wzmacnia pracę układu krążenia, co przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca.
- Selen łączy się białkiem i umożliwia zamianę T4 do T3 – aktywnej formy hormonu, która warunkuje pracę tarczycy, a tym samym całego organizmu.
Cynk
- Umożliwia rozwój komórek nerwowych młodego organizmu.
- Cynk poprawia ruchliwość plemników, co ma wpływ na wysoką jakość spermy.
- Niedobór cynku w diecie ciężarnych może spowodować stan przedrzucawkowy oraz poronienia.
- Niedobory cynku mogą objawiać się problemami skórnymi (trądzikiem).
- Niedobór cynku w diecie ciężarnej można powodować niską masę urodzeniową dziecka.
Selen i cynk w jedzeniu – najlepsze źródła.
Produktów bogatych w cynk i selen jest wiele, ale poniżej znajdziesz najlepsze ich źródła.
Selen
Za najlepsze źródło składnika uznaje się orzechy brazylijskie i nerki wieprzowe, jednak poniżej znajdziesz bardziej dostępne źródła.
Produkt | Zawartość na 100 gram produktu |
Tuńczyk świeży | 57 µg |
Sezam nasiona | 49 µg |
Słonecznik nasiona | 49 µg |
Makrela | 32 µg |
Mięso z piersi indyka | 24,4 µg |
Cynk
Produkt | Zawartość na 100 gram produktu |
Wątroba cielęca | 8,4 mg |
Pestki dynii | 7,5 mg |
Kakao 16% | 6.6 mg |
Ser ementaler | 4 mg |
Fasola biała | 3,7 mg |
Podsumowanie
Jeśli do tej pory selen i cynk wydawał Ci się niepotrzebny, to po przeczytaniu tego tekstu, na pewno zmienisz zdanie. Pamiętaj, że składniki te mają ogromny wpływ na zdrowie organizmu.
Dlatego spożywaj różnorodne produkty. Korzystaj z orzechów i ryb, które obfitują w te składniki. Ciesz się pysznym i zdrowym jedzeniem, na co dzień i działaj na najwyższych obrotach.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.1212