Jesteś zapracowana i zabiegana? To dokładnie jak większość z nas każdego dnia. Dzisiejszy świat wymaga spełniania się w kilku rolach jednocześnie, jak rola matki, żony i kobiety sukcesu, a przy tym wszystkim, trzeba jeszcze zadbać o zdrowie i formę. Ciężko to wszystko pogodzić, jednak Polki radzą sobie z tym doskonale 🙂
Dla ułatwienia, proponujemy szereg przepisów na szybkie, zdrowie i lekkie obiady, a do tego są pyszne! Polecamy 🙂
1. Ziołowo-cytrusowy kurczak z grilla
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa włoska, sól morska, pieprz ziołowy, tymianek, rozmaryn, papryka słodka
Przekrój filety i delikatnie rozbij. Wykonaj marynatę z: soku z połowy cytryny i pomarańczy, oliwy, ząbka czosnku, dodaj przyprawy i zioła, troszkę wody i natrzyj marynatą mięso. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie, ułóż kurczaka na folii aluminiowej, połóż na nich po kawałku cytryny i pomarańczy, kawałek cebuli, ząbek czosnku i oprósz ziołami. Zwiń kawałki kurczaka w paczuszkę i piecz na rozgrzanym grillu przez 7 minut z każdej strony.
2. Faszerowana papryka z komosą ryżową i kaszą jaglaną
Składniki:
- 3 kolorowe papryki
- 50 g komosy ryżowej
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- kilka liści pora i selera
- łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, cząber, papryka słodka, czosnek granulowany, łyżka sosu sojowego
Kaszę jaglaną przepłucz wodą, a następnie sparz wrzątkiem. Kaszę i komosę ugotuj. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, po czym dodaj pieczarki starte na tarce na grubych oczkach. Pomidora obierz, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek i duś przez kilka minut. Papryki umyj, odetnij górę i oczyść z gniazd nasiennych. Kaszę, komosę i pieczarki wymieszaj i dopraw sojowym sosem i przyprawami. Papryki wypełnij farszem, następnie włóż do garnka z wodą (dodaj liście pora i selera, które nadadzą paprykom aromatu) i duś przez 30-40 minut.
3. Zupa krem z cukinii z grzankami
Składniki:
- 0,5 litra bulionu
- 2 cukinie
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 kromki chleba Graham
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- pieprz, sól, przyprawy do smaku
Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem. Pokrój cukinię w drobną kostkę, dodaj do cebuli i duś przez kilka minut. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Chleb graham podpiecz w tosterze i pokrój w niewielką kostkę. Zupę zmiksuj blenderem. Wlej do miseczek i udekoruj łyżeczką jogurtu. Podaj grzanki.
4. Grillowana pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy w sprayu (do smażenia)
- 10 marynowanych pieczarek
- sól himalajska, pieprz czarny, oregano, curry
Filety rozcinamy przez środek, co utworzy z nich sakiewkę. Wewnątrz doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak dusimy z czosnkiem. Dodajemy pieczarki (wcześniej pokrojone), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szpinakowe nadzienie nakładamy do sakiewki i spinamy wykałaczką. Po wierzchu również doprawiamy przyprawami. Smażymy filety na oleju rzepakowym na patelni grillowej na złoto-brązowy kolor. Jako dodatek do mięsa, polecamy gotowaną fasolkę szparagową.
5. Sałatka brokułowa
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- suszone pomidory
- mały jogurt naturalny
- 250g makaronu razowego
- 1 pęczek pietruszki
- przyprawa do gyrosa
- sól himalajska, papryka słodka i ostra
Brokuły rozetnij na małe bukieciki i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Makaron również ugotuj. Kurczaka posypanego obficie przyprawą do gyrosa ugrilluj, po czym pokrój w kostkę. Przygotuj sos z jogurtu naturalnego, papryk i czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki dodając delikatnie sos. Pokrój drobno pietruszkę i dodaj do sałatki razem z suszonymi pomidorami.