5 rad, jak przechowywać żywność – czy stosujesz je?

Odpowiednio przygotowane potrawy, ze skomponowanym składem witamin i minerałów, są zbawienne dla diety. Ale oprócz tego ważne jest, aby w odpowiedni sposób przechowywać żywność i przygotowane dania. Jest to istotne, jeśli nie chcemy utracić cennych składników odżywczych w nich zawartych.

  1. Żywność przechowujemy w lodówce

Niskie temperatury chronią żywność przed rozwojem drobnoustrojów odpowiedzialnych za jej psucie się. Dlatego najlepszym wyjściem jest możliwie, jak najszybciej umieścić posiłek w lodówce.

  1. Produkty umieszczamy w specjalnych naczyniach

Żywność wymaga przechowywania w odpowiednich naczyniach – szklanych lub specjalnych, plastikowych. Pojemniki, które nadają się do kontaktu z żywnością posiadają odpowiednie znakowanie na opakowaniu.

  1. Potrawy chowamy po przestudzeniu

Przed schowaniem potrawy w lodówce należy pamiętać o wcześniejszym jej schłodzeniu. Po pierwsze jest to ważne z uwagi na oszczędność energii (lodówka zużywa jej więcej, jeśli wewnątrz przechowuje się ciepłą żywność), po drugie plastikowe pojemniki mogą się odkształcać  pod wpływem ciepła, a dodatkowo niektóre materiały pojemników mogą wchodzić w reakcje z potrawami.

  1. Mrozimy

Kiedy mamy sporą ilość żywności do przechowania, dobrym rozwiązaniem jest zamrożenie części z niej. Dzielimy ją na mniejsze porcje i wkładamy do woreczków foliowych lub specjalnych opakowań na żywność.

  1. Unikamy folii aluminiowej

Nie mrozimy żywności w folii aluminiowej, ponieważ nie jest ona szczelna i dopuszcza do produktów powietrze, przez co stają się one wyschnięte, a do tego mogą przesiąknąć zapachem z zamrażalnika.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.