Tanio i zdrowo gotować, to dla wielu połączenie niemożliwe do zrealizowania. Ciężko jest bowiem aktualnie znaleźć zdrowe produkty, które będą tanie. Czy istnieje zatem sposób na tanie, jednakże zdrowe gotowanie? Oczywiście, że tak. Po przeczytaniu tego tekstu nauczysz się tego.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego nie gotujemy zdrowo;
- Co ma wpływ na jakość żywienia;
- Czy można gotować tanio i zdrowo;
- Jak gotować tanio i zdrowo.
Jak jeść zdrowo i nie przepłacić?
Niekiedy zdarza się tak, że ludzie nie chcą przejść na „dietę” ze względu na obawy co do kosztów całego przedsięwzięcia. Wliczając w to usługi dietetyka, napisanie jadłospisu, zakup karnetu na siłownie czy nawet przygotowywanie posiłków. W rzeczywistości jednak wygląda to zupełnie inaczej. Zdrowe odżywianie nie oznacza wygórowanych cen. Wręcz przeciwnie.
Obawy, które stanowią mur nie do przejścia, są wymyślone, gdyż to nie ceny produktów są problemem, ale podejście człowieka do zakupów. Zatem pierwszym krokiem jest zrozumienie, że zdrowe żywienie to czysta oszczędność. A poniżej znajdziesz potwierdzenie tych słów.
Tanie i zdrowe gotowanie – jak to połączyć?
Większość informacji na temat zdrowego jedzenia jest wręcz wyssana z palca. Stosowanie się do większości diet dostępnych w internecie, jak i metod stosowanych przez pseudo-dietetyków, pomimo że jest faktycznie drogie, to nie pomoże, a wręcz może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.
Aby zacząć praktykować kuchnię tanią i zdrową, należy zastanowić się, co ma pośredni wpływ na te elementy. Głównie chodzi tutaj o:
- Wybór produktów spożywczych;
- Metody ich przechowywania;
- Metody przyrządzania;
- Podejście do żywienia.
Jak jeść tanio i zdrowo – czy to w ogóle możliwe?
Na podstawie zasad zdrowego żywienia, zostaną przedstawione teraz sposoby, jak jeść tanio i zdrowo. Jest to bardzo proste do osiągnięcia. Jednak najważniejszym elementem jest zmiana podejścia do żywienia i zrozumienie, że zdrowe nie musi być drogie. Zatem do rzeczy…
5 sposobów na to jak jeść tanio i zdrowo
- Przygotowując posiłki, wykorzystuj produkty świeże/nieprzetworzone
Najważniejsze, aby kupować jak najwięcej warzyw i owoców. Powinny one stanowić podstawę żywienia, a przecież dobrze wiemy, że ich cena nie jest najwyższa. Zatem kup jeszcze dziś o jednego pomidora lub banana więcej. I nie pozwól, żeby się zepsuł i trafił do kosza. Zjedz go np. na przekąskę = 1,20 zł.
- Produkty sezonowe
Produkty sezonowe to artykuły, których jest dużo na półkach w danym okresie, przez co ich cena spada w dół. Kupuj ich jak najwięcej. Przykład: truskawki w lato – 6 zł/kg, w zimie – 16 zł/kg.
- Ogranicz jedzenie na mieście
Jeśli jesz często na mieście – zrezygnuj z tego lub zmniejsz liczbę takich obiadów przynajmniej o 1 w tym tygodniu. To dodatkowe 30 zł w kieszeni, a 30 zł to niewielkie zakupy, które starczą Ci na 3 obiady.
- Opracuj sobie listę zakupów oraz zaplanuj spożywane posiłki w ciągu tygodnia
Lista zakupów to proste, lecz genialne rozwiązanie. Zaplanuj, co będziesz jeść przez tydzień i kup tylko to, czego potrzebujesz. Uwierz mi, dzięki temu oszczędzisz nawet do 100 zł/tydzień.
- Samemu komponuj posiłki
Często przepisy dostępne np. w internecie są rozbudowane o atrakcyjne dla oka dodatki jak np. orzechy brazylijskie, kiełki rzodkiewki itp. Jeśli nie musisz tego dodawać, to po co to kupować. Zrezygnuj z nietypowych dodatków i komponuj swoje posiłki osobiście. To czysta oszczędność.
Podsumowanie
Na podstawie powyższych wskazówek, można skomponować jadłospis zdrowy, a zarazem tani. Zastosowanie się do tych metod pozwoli Ci zmniejszyć koszty jedzenia nawet o 30%.
Skorzystaj z tego, a już po tygodniu zauważysz efekty i zaoszczędzoną kasę w portfelu, którą będzie można wydać na inne przyjemności.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.