7 ciekawostek dietetycznych, które Cię zaskoczą!

Dietetycy mają swoje tajemnice, a w tym artykule ujawnimy Ci kilka z nich 🙂 Czy wiesz, że nie powinnaś obierać ze skórki owoców krajowych, takich jak np. jabłka czy gruszki, bo to skórka zawiera najwięcej błonnika, a tuż pod nią ukryte są witaminy. Pozbawiając owoce skórki, pozbawiasz je też wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek dietetycznych, które pozwolą Ci żyć zdrowo i cieszyć się piękną sylwetką, koniecznie przeczytaj wpis! 🙂 Inspiracją do powstania tego artykułu stały się odnalezione na blogu wpisy Jakuba Piotrowskiego, z którego ofertą konsultacji dietetycznych można się zapoznać na stronie https://www.dietetykwszczecinie.pl/dietetyka-online.html

No to zaczynamy odliczanie:

  1. Na drugie śniadanie do pracy albo na uczelnię zabierasz jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu? Wydaje się – tak, super! Jestem fit! – BŁĄD! Dlaczego? Niestety producenci często oszukują nas pojęciem “light”, “fit”, “zero”, “bez tłuszczu”, itp. Producenci zmniejszając ilość tłuszczu, tym samym powodują znaczne pogorszenie się smaku jogurtu, dlatego więc dodają wiele innych dodatków, które mają za zadanie “polepszyć” smak. W przypadku jogurtu, najczęściej dodawany jest cukier, niezdrowy słodzik albo syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Od dziś, sięgając po taki jogurt, zastanów się dwa razy i koniecznie czytaj etykiety (czy cukier nie jest na pierwszym miejscu w składzie) bo na pewno nie pomoże Ci to w zachowaniu szczupłej sylwetki.
  2. Porozmawiajmy o cukrze… Jak powszechnie wiadomo, glukoza niezbędna jest naszym komórkom do prawidłowego funkcjonowania, ale w nadmiarze, może ona powodować wiele problemów zdrowotnych. Wg AHA “cukier dodany” do produktów – przyczynia się wyłącznie do powstawania otyłości, próchnicy i cukrzycy, tym samym nie zawierając żadnych substancji odżywczych.
  3. Jedz awokado! Czy wiesz, że Inkowie wierzyli w jego miłosne działanie, a Aztekowie leczyli nim zęby?? Wiedziałaś o tym, że awokado powinno jeść się z surowymi marchewkami, ponieważ zwiększa to znacznie wchłanianie prowitaminy A! Po co witamina A w organizmie? Ma ona za zadanie utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji, posiada właściwości przeciwutleniające a na dodatek pomaga zachować zdrową i pięknie wyglądającą skórę. Tak więc: awokado + marchewka = duet idealny. Łączenie niektórych pokarmów daje nie tylko świetny efekt smakowy, ale też pozytywnie wpływa na Twoje zdrowie.
  4. Słyszałaś MIT o tym, że dieta nie jest smaczna i przejście na dietę to katowanie się?! NIEPRAWDA! Wystarczy udać się po pomoc do specjalisty i dietetyk skomponuje odpowiednie menu, specjalnie dla Ciebie, dostosowując się do Twojego trybu życia i preferencji. Uważasz, że będziesz na diecie głodna? Nie ma opcji – za duże ograniczenie kalorii może wywołać odwrotny skutek i zamiast stracić zbędne kilogramy, spowolnisz swój metabolizm i zaraz po zakończeniu “diety” wystąpi efekt jo-jo. Jeśli prawidłowo ograniczysz kalorie – schudniesz 🙂 Jednak należy to zrobić umiejętnie, dzienne spożycie kalorii powinno być dostosowane do zmiennych takich jak: płeć, wiek, waga i aktywność fizyczna.
  5. Pamiętasz hasło: “Pij mleko, będziesz wielki”? To trochę je zmodyfikujemy: Pij mleko, będziesz zdrowy! 😉 Mleko krowie to jedno z najbogatszych źródeł wapnia w żywności. Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów a organizm najlepiej przyswaja go właśnie z mleka i produktów mlecznych. Właściwe stężenie tego pierwiastka zapewnia dobry nastrój, sprawne mięśnie i zdrowy sen.
  6. Czy jaja podnoszą poziom cholesterolu? – MIT! Kolejny mit, który trzeba obalić. Jaja są źródłem cholesterolu i to jednym z najbogatszych, ale ich spożywanie nie podnosi poziomu “złego” cholesterolu. Poparte jest to licznymi badaniami, łącznie z tym, że włączenie do swojej diety gotowanych jaj, powoduje wzrost poziomu “dobrego” cholesterolu.
  7. Znasz rady dietetyka na…kaca? Jeśli nie to poznaj 5 rad, dzięki którym złagodzisz przykre dolegliwości “dnia drugiego” 😉 Po pierwsze, przed piciem alkoholu – zjedz porządny posiłek złożony z białka i węglowodanów bogatych w błonnik, np. dużą miskę makaronu z kurczakiem i warzywami. Po drugie, przez cały wieczór jedz przekąski. Sprawdzą się tutaj precle, krakersy i świeża marchewka, ponieważ są to produkty bogate w węglowodany, pomogą uniknąć spadku cukru we krwi, a to z kolei zmniejszy skutki kaca. Po trzecie – pij dużo płynów! Pomiędzy drinkami alkoholowymi, koniecznie wypij napój bezalkoholowy, musisz być odpowiednio nawodniona, ale unikaj napojów gazowanych (przyspieszają one przejście alkoholu do krwiobiegu – upijesz się szybciej), więc najlepsza będzie woda. Po czwarte, zanim pójdziesz spać wypij szklankę wody – unikniesz odwodnienia. Jeszcze lepiej jeśli wypijesz wodę kokosową, która zawiera dużo witamin, minerałów, elektrolitów i potasu. Po piąte, zjedz białkowe śniadanie – jajecznica + ciemne pieczywo, nie dość, że pyszne to jeszcze pomoże pozbyć się kaca. Jaja zawierają cysteinę, która pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.


Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.