Owies, z którego produkuje się płatki owsiane uprawiany jest lokalnie, jest tani i niezmiernie bogaty w wartości odżywcze, m.in. witaminy, minerały, błonnik. Mogą być podawane na śniadanie, kolację, podwieczorek, jako składnik wypieków i deserów. Jedzone na zimno lub na ciepło smakują równie dobrze. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a do tego są tanie. Warto wprowadzić je do swojej diety i spożywać regularnie.
Płatki owsiane to produkty pełnoziarniste
Owies jest przetwarzany w sposób, który nie usuwa pożywnych otrębów i zarodków, dzięki czemu otrzymujesz całą wartość pełnego ziarna. Różnica pomiędzy różnymi rodzajami płatków owsianych polega na tym, jak przetworzone jest ziarno owsa.
Płatki owsiane zwykłe
Wytwarza się je z całego ziarna owsa, zawierają także łuski. Są najmniej przetworzone. Dzięki temu mają sporo błonnika, składników mineralnych i niski indeks glikemiczny, a ich wartość odżywcza jest zbliżona do ziaren owsa. Płatki zwykłe są grube i twarde. Przed jedzeniem trzeba je ugotować. Najlepiej zalać mlekiem albo wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Na surowo mogą być źle tolerowane, zwłaszcza przez osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Zwykłe płatki są doskonałe na poranne owsianki. To dobre źródło energii na początek dnia dla zdrowych, aktywnych osób, a także tych, którzy pracują fizycznie.
Płatki owsiane górskie
Otrzymuje się z rozdrobnionych ziaren ziarna, które wcześniej są odtłuszczone. Tracą w tym procesie część składników pokarmowych. Dlatego mają nieco niższą wartość odżywczą w stosunku do płatków zwykłych i od samego ziarna. Płatki górskie są miękkie, łatwo wchłaniają wodę. Nie trzeba ich długo gotować, wystarczy je zagotować. Są lepiej tolerowane przy wrażliwym przewodzie pokarmowym. Warto je polecić seniorom i podawać małym dzieciom.
Płatki owsiane błyskawiczne
Są najbardziej przetworzone, a więc mają mniej cennych dla zdrowia składników pokarmowych. Wytwarza się je z krojonego lub łamanego ziarna owsa, które wcześniej jest poddane działaniu pary wodnej, a to znacznie je zmiękcza i sprawia, że zarówno owsianka na mleku jak i na wodzie robi się błyskawicznie. Wystarczy zalać płatki, zamieszać i chwilę poczekać. Płatki owsiane błyskawiczne są najcieńsze, najdrobniejsze i najbardziej miękkie. Można je spożywać także na surowo. Idealnie sprawdzają się w diecie osób mających kłopoty z żołądkiem, a także tych, którzy muszą stosować dietę lekkostrawną i rekonwalescentów.
Płatki owsiane naprawdę obniżają poziom cholesterolu
Rodzaj błonnika występującego w owsie nazywa się beta-glukanem. Badania wykazały, że spożywanie 3 gramów błonnika owsianego dziennie (mniej więcej w jednej porcji na jedną filiżankę) może obniżyć całkowity cholesterol o 8% do 23%.
Płatki owsiane zawierają unikalne przeciwutleniacze
Wszyscy wiemy, że przeciwutleniacze są dla nas dobre. Ale głównie myślimy o pozyskiwaniu ich z owoców i warzyw. Okazuje się, że codzienna miska płatków owsianych też jest superfood’em – może dostarczyć naprawdę sporą dawkę związków zwanych awenantramidami. Awentramidy są to substancje biologicznie aktywne, które przeciwdziałają tworzeniu się blaszki miażdżycowej, a tym samym są bezcenne w profilaktyce miażdżycy. Chronią nas również przed udarem i zawałem serca. Dodatkowo, awentramidy mają działanie przeciwutleniające, czyli zatrzymują reaktywne formy tlenu, które uszkadzają komórki w naszym organizmie.
Płatki owsiane mogą zwalczać stany zapalne
Uważa się, że przewlekłe zapalenie przyczynia się do wielu problemów zdrowotnych, w tym otyłości, raka i chorób serca. Badania sugerują, że awenantramidy – które są unikalne dla owsa – mogą zmniejszać ekspresję tych cząsteczek zapalnych.
Miska owsianki na śniadanie pozwoli ci najeść do syta aż do obiadu
Beta-glukan w płatkach owsianych słynie z stabilizacji poziomu cukru we krwi, pomaga uniknąć wysokich i niskich poziomów cukru we krwi. Jedzenie owsianki z samego rana może powstrzymać łaknienie. Dodatkowo płatki owsiane mogą poprawić wyniki podczas treningu fizycznego. Badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazało, że jedzenie płatków owsianych na około trzy godziny przed ćwiczeniami pomogło zwiększyć wytrzymałość.
Płatki owsiane są dobre dla twojego serca
Liczne badania potwierdziły rolę płatków owsianych w zmniejszaniu ryzyka chorób serca. W badaniu z 2003 r., które dotyczyło nawyków żywieniowych prawie 10 000 dorosłych Amerykanów, którzy spożywali najwięcej błonnika (około 21 gramów) dziennie, mieli od 10 do 12% mniejsze ryzyko udaru i zawału serca niż ci, którzy jedli tylko 5 gramów dziennie .
Owies może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
American Cancer Society zaleca dietę bogatą w błonnik (w tym produkty pełnoziarniste, takie jak owies), aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka okrężnicy. Jedno z badań opublikowanych w 2007 roku w International Journal of Epidemiology wykazało, że kobiety przed menopauzą, które spożywały dietę bogatą w błonnik, miały o połowę mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które spożywały mniej błonnika.
Owsiankę się kocha, albo nienawidzi. Może jednak powyższe fakty przekonają tych, którzy owsianki nienawidzą, aby dać jej drugą szansę. Dobrze przyprawiona, aromatyczna owsianki – z owocami, orzechami, pestkami i nasionami, miodem, cynamonem, kardamonem, jest po prostu przepyszna. A w bonusie do tych wszystkich smakowitości, owsianka jest bardzo zdrowa. Jej systematyczne jedzenie przynosi nam mnóstwo korzyści.