8 faktów o nasionach chia, które musisz znać!

Nasiona chia słyną ze swoich właściwości zdrowotnych na całym świecie, jak choćby to, że zawierają więcej żelaza niż szpinak (z czego słynie) a także są bogatsze w wapń niż mleko. Jakie jeszcze zalety posiadają nasiona chia? Czego jeszcze na ich temat nie wiesz?

chia-nasiona-chia-zywnosc
  1. Nasiona chia słyną z tego, że zapewniają organizmowi stałą dawkę energii. Już sama nazwa o tym świadczy, bo “chia” oznacza “siłę”. Czy wiesz, że nasiona chia stanowiły pokarm Indian? Co ciekawsze, po spożyciu 1 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej, mogli oni maszerować bez przerwy przez 24 godziny! 2 łyżeczki nasion chia mają zalewie 137 kcal, a dodając do posiłku czujemy sytość przez długi czas.
  2. Chia są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki wywołują choroby, powodują zmiany w komórkach DNA, a to może być przyczyną nowotworów a także przyspieszają proces starzenia się skóry.
  3. “Skarb Azteków”, bo tak nazywane są nasiona chia, zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, ich stężenie wynosi ok. 60%. Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi niezbędny składnik diety, a organizm nie potrafi samodzielnie go wyprodukować.
  4. Nasiona chia mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i poprawiają parametry krwi. Eksperci przekonują, że nasiona chia obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają tłuszczość w brzuchu, obniżają odporność na insulinę oraz zmniejszają stany zapalne.
  5. Chia zawierają ok. 25% źródła błonnika, który posiada pozytywny wpływ na układ trawienny. Poleca się je dla osób odchudzających się i przechodzących na dietę. Zapewniają uczucie sytości, zapobiegają zatwardzeniom i poprawiają trawienie.
  6. Czy wiesz, że regularne spożywanie nasion chia korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni oraz usprawnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  7. Nasiona chia – na pamięć i koncentrację. Dzięki ogromnej zawartości kwasów Omega-3 wspomagają pracę mózgu a także poprawiają pamięć i koncentrację. Dzięki temu są szczególnie polecane dzieciom i młodzieży uczącej się oraz osobom pracującym umysłowo.
  8. Nasiona chia zawierają niacynę, czyli witaminę B3 (inaczej PP), która odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie. Przeciwdziała zmianom skórnym, wzmacnia włosy i paznokcie, likwiduje przebarwienia. Niedobór witaminy B3 może powodować zaburzenia snu, wybuchy złości lub depresje, dlatego uzupełnianie niedoborów niacyny jest tak ważne.
nasiona-chia-zywnosc-diet

Z czym to się je?

Nasiona chia możemy dodawać do sałatek, jogurtu, deserów, posypywać nimi kanapki a także dodawać do domowego chleba, bułeczek lub słodkich wypieków.
Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, to koniecznie musisz mieć nasiona chia w swoim domu. Gdzie kupić te najlepszej jakości? Polecamy zaufany sklep www.cosdlazdrowia.pl

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.