Antyoksydanty i ich źródła

Antyoksydanty nazywane są również antyutleniaczami i przeciwutleniaczami. Jest to grupa związków chemicznych występujących naturalnie w przyrodzie, która posiada właściwości neutralizujące wolne rodniki. Antyoksydanty maja więc dobroczynny wpływ na nasz organizm. Posiadają właściwości anty-nowotworowe, przeciwdziałają cukrzycy, chorobom serca, miażdżycy czy chorobie Alzhaimera, a także spowalniają efekty starzenia się. Naturalne antyoksydanty to m.in. witaminy A, C i E, a także karotenoidy, bioflawonoidy oraz jony metali przejściowych (cynku, manganu i selenu). Najważniejszym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa (rośliny strączkowe, pomidory, pomarańcze, brokuły, itp.) oraz mleko i przetwory mleczne.
Gdzie szukać antyoksydantów podpowiadamy infografiką.

źródła antyoksydantów

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *