Aromatyczna konfitura pomarańczowa – SPRAWDŹ PRZEPIS!

Lato w pełni. Jest to odpowiedni czas na robienie konfitur i przetworów. Zapasy z domowej spiżarni to dobry sposób na zachowanie smaku pysznych owoców i warzyw na cały rok i na długie, zimowe dni. I chociaż przygotowanie przetworów i konfitur bywa czasochłonne, jednak ich smak wynagradza trud pracy.

Truskawki, pomarańcze, malinykonfitury można przygotować z różnych owoców, zależnie od upodobam. Dziś podajemy przepis na aromatyczną konfiturę pomarańczową, która jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom. Przepis poniżej 🙂

 

Konfitury i przetwory są nie tylko pyszne, ale posiadają też cenne właściwości. Obróbka termiczna, której są poddawane wpływa na utratę substancji, zawartych w owocach i warzywach, ale część z nich pozostaje. Z pewnością są lepsze od kupionych w sklepie. Zaletą jest też wygoda – zimą wystarczy odkręcić słoiczek, by mieć gotową, pyszną przekąskę!

Konfitura pomarańczowa

Składniki na 2 słoiki o pojemności ok. 0,4 l.:

  • 1 i 1/2 kg pomarańczy
  • 400 – 500 g cukru lub ksylitolu
  • Sok z 2 limonek
  • 500 ml wody

Z 4 pomarańczy otrzeć skórkę (tylko wierzchnią- pomarańczową bez białej błony). Pomarańcze obrać. Pozostałe pomarańcze również obrać, nie pozostawiając białych błon. Wszystkie owoce pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem. Do gotowego syropu dodać pokrojone pomarańcze i otartą skórkę. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 min. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Wystudzoną konfiturę smażyć na małym ogniu ok. 1 – 1,5 godziny, do momentu aż pomarańcze zrobią się szkliste i zaczną nabierać ciemniejszego koloru. Dodać sok z limonki i smażyć tka długo, aż konfitura uzyska swoja konsystencję.
Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych i osuszonych słoików. Krawędzie dokładnie wytrzeć, zakręcić słoik. Słoiki z konfiturami umieścić w garnku z wodą (po włożeniu do garnka woda powinna sięgać powyżej połowy ich wysokości). Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *