Lato w pełni. Jest to odpowiedni czas na robienie konfitur i przetworów. Zapasy z domowej spiżarni to dobry sposób na zachowanie smaku pysznych owoców i warzyw na cały rok i na długie, zimowe dni. I chociaż przygotowanie przetworów i konfitur bywa czasochłonne, jednak ich smak wynagradza trud pracy.
Truskawki, pomarańcze, maliny – konfitury można przygotować z różnych owoców, zależnie od upodobam. Dziś podajemy przepis na aromatyczną konfiturę pomarańczową, która jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom. Przepis poniżej 🙂
Konfitury i przetwory są nie tylko pyszne, ale posiadają też cenne właściwości. Obróbka termiczna, której są poddawane wpływa na utratę substancji, zawartych w owocach i warzywach, ale część z nich pozostaje. Z pewnością są lepsze od kupionych w sklepie. Zaletą jest też wygoda – zimą wystarczy odkręcić słoiczek, by mieć gotową, pyszną przekąskę!
Konfitura pomarańczowa
Składniki na 2 słoiki o pojemności ok. 0,4 l.:
- 1 i 1/2 kg pomarańczy
- 400 – 500 g cukru lub ksylitolu
- Sok z 2 limonek
- 500 ml wody
Z 4 pomarańczy otrzeć skórkę (tylko wierzchnią- pomarańczową bez białej błony). Pomarańcze obrać. Pozostałe pomarańcze również obrać, nie pozostawiając białych błon. Wszystkie owoce pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem. Do gotowego syropu dodać pokrojone pomarańcze i otartą skórkę. Gotować pod przykryciem ok. 30-40 min. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Wystudzoną konfiturę smażyć na małym ogniu ok. 1 – 1,5 godziny, do momentu aż pomarańcze zrobią się szkliste i zaczną nabierać ciemniejszego koloru. Dodać sok z limonki i smażyć tka długo, aż konfitura uzyska swoja konsystencję.
Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych i osuszonych słoików. Krawędzie dokładnie wytrzeć, zakręcić słoik. Słoiki z konfiturami umieścić w garnku z wodą (po włożeniu do garnka woda powinna sięgać powyżej połowy ich wysokości). Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!