Co to jest jarmuż? Pewnie nie wszyscy wiedzą, że jest to odmiana kapusty, która jest źródłem mnóstwa witamin, żelaza i wapnia. Ponadto posiada wartościowe przeciwutleniacze, czyli związki, które odpowiadają za ochronę komórek ludzkiego organizmu.Pomarszczone liście jarmużu często używane są do zdobienia półmisków, a obecnie znajdują się wśród top produktów zdrowej diety. Przybierają barwę zieloną, fioletowo-zieloną lub z nalotem brązu. To w tej części rośliny znajduje się białko, błonnik, witamina C, a także potas i antyoksydant – sulforafan.
Fani dietetyczno-żywieniowych nowinek zapewne o jarmużu już słyszeli, bo zapanowała na niego ogromna moda. Przepisy na popularne chipsy z jarmużu opisywane są na wielu tematycznych blogach kulinarnych. Warzywo to, powoli zastępuje zielony szpinak. Czy słusznie?
Jarmuż, to warzywo o specyficznym „kapuścianym” smaku i zapachu. Najlepiej sięgać po niego w sezonie jesienno-zimowym. Można przechowywać go do 3 dni, w opakowaniu foliowym z dziurkami.
Zastosowanie jarmużu w kuchni:
– składnik sałatek
– dodatek do zup/zapiekanek
– sos do makaronu
– składnik gulaszu warzywnego
– podstawa chipsów jarmużowych
-składnik koktajli i soków
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z JARMUŻEM
Składniki:
kiełki brokuła (1 garść)
sól, pieprz biały mielony do smaku
olej lniany
jarmuż
2 pomidory
cebula
Przygotowanie:
Jarmuż należy umyć, osuczyć i pokroić w paski. Podobnie pomidory, po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj kiełki i przyprawy. Na koniec polej olejem. Sałatka jest idealna, jako przystawka. Smacznego!