Szpinak w cieście na słodko? Czemu nie! Jeśli oryginalny wygląd ciasta nie zachęca Was do upieczenia, zaufajcie opiniom osób, które już wypróbowały przepis i są zadowolone. Jak się, bowiem okazuje, nawet szpinak w cieście może świetnie smakować, co tylko potwierdza starą dewizę, że w kuchni zawsze warto eksperymentować, by, w efekcie, otrzymać prawdziwe pyszności!
Ciasto ma zielony, przyjemny kolor. Jest lekko wilgotne, a szpinak czuć bardzo delikatnie. Owoce dodają całego uroku ciastu i nie tylko pięknie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Do upieczenia ciasta najlepiej użyć tortownicy o średnicy 25 cm.
Składniki:
• 450g mrożonego szpinaku
• 1 i 1/3 szklanki cukru [można zastąpić zdrowym zamiennikiem cukru- ksylitolem]
• 3 jajka
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 350 ml śmietany kremówki [36%]
• laska wanilii
• 1 opakowanie serka mascarpone
• Owoce, wedle wyboru. W tym przepisie użyto: borówek, suszonej żurawiny, granatu
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Powoli wlewać olej i wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać szpinak i wymieszać. Masa powinna być gęsta i ciężka.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę [sprawdzić patyczkiem, kiedy ciasto będzie gotowe- gdy po wyjęciu patyczka z ciasta będzie on suchy].
Ciasto pozostawić do ostudzenia.
Górę ciasta ściąć i pokruszyć. Śmietanę ubić i dodać do niej serek mascarpone. Posmarować tym wierzch ciasta, oprószyć okruchami, lekko je wgniatając w masę. Ozdobić owocami.
Smacznego!
A produkty, potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie ze zdrową żywnością: