Szukasz przepisu na pyszne ciasto na święta? Wypróbuj sernik cytrynowy na zimno. Zaskocz gości pysznościami i podaruj sobie odrobinę słodkości na te święta!
Skąd wziął się sernik?
Wiele osób uważa sernik za typowo polskie ciasto. Tymczasem sernik jest popularny nie tylko w naszym kraju, a jego historia zaczyna się w… Grecji. Grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Wówczas sernik był uważany za rarytas, który przygotowywano dla olimpijczyków, którzy zwyciężyli w igrzyskach.
Sernik był znany także w starożytnym Rzymie. Pieczono go z okazji religijnych świąt.
W Europie sernik stał się popularny na skutek ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność krajów podbitych przejmowała zwyczaje i przepisy, w tym przepis na sernika. W pierwszej polskiej książce kulinarnej w 1545 r. pojawił się już przepis na sernik.
Tradycję pieczenia sernika w Polsce przypisuje się Janowi III Sobieskiemu, który być może przywiózł przepis na to ciasto, gdy wracał do Polski z bitwy pod Wiedniem. W ten sposób w Polsce popularność zyskał sernik zwany wiedeńskim, a obecnie nazywany też krakowskim.
A Ty, jaki sernik najbardziej lubisz? Tradycyjny, czy z dodatkiem owoców? Z kruszonką, na maśle czy mleku?
Jeśli nie masz swojego ulubionego przepisu wypróbuj przepis na sernik cytrynowy na zimno. Przepis poniżej.
Sernik cytrynowy na zimno
Składniki:
Na spód:
150 g herbatników
100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
Skórka otarta z 1 cytryny
100 g miękkiego masła
Na masę serową:
30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
200 ml śmietany UHT 30%
150 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
4 żółtka
Sok z 2 cytryn
Otarta skórka z 1 cytryny
1 kg twarogu sernikowego
200 ml śmietanki UHT – ubitej
Beza włoska opalana:
60 ml wody
250 g cukru lub ksylitolu
3 białka
Dekoracje:
Wiórki białej czekolady
1 cytryna
Kilka listków mięty
Spód:
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.
Masa serowa:
Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Beza włoska opalana
Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.
Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.
Smacznego!