Co jeść, gdy czujemy zmęczenie?

Dieta wielu osób żyjących w stresie i pośpiechu nie jest dobrze zbilansowana i cechuje ją niedobór wielu składników, minerałów i witamin. W efekcie organizm narażony jest na pogorszenie stanu zdrowia. Musimy zdać sobie sprawę, z tego że zmiana przyzwyczajeń żywieniowych może przywrócić utraconą energię i zniwelować uczucie ciągłego zmęczenia.

Dlaczego organizm odczuwa zmęczenie?

Przyczyn osłabienia i zmęczenia organizmu człowieka jest wiele. Do podstawowych należy:
-brak snu
-zbyt duży wysiłek fizyczny
-znaczne niedobory witamin i minerałów
-stres
-zbyt mała ilość płynów
– za dużo kofeiny i mocnej herbaty
– rozwijające się choroby i spadek odporności (białaczka, problemy z tarczycą, cukrzyca, choroby serca)
– depresja

Co jeść, by zniwelować uczucie zmęczenia?

Aby zmniejszyć lub zniwelować przykre objawy, które nie pozwalają normalnie funkcjonować należy znaleźć ich przyczynę.  Bardzo często to niedobór witamin i minerałów skutkuje brakiem koncentracji, energii i stanami długotrwałego zmęczenia. Szczególny wpływ na to wywiera:

Żelazo – jego braki wywołują anemię, ospałość i zmęczenie, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i białek występujących w mięśniach. Żelazo zawiera np. czerwone mięso, wątróbka, natka pietruszki, orzechy włoskie, soczewica, fasola.

Magnez – wpływa korzystnie na układ nerwowy, ale pod wpływem kofeiny, alkoholu czy antykoncepcji zostaje wypłukany; jego braki skutkują rozdrażnieniem, zaburzeniami snu. W magnez bogate są pestki dyni, migdały, kasza gryczana i orzechy laskowe.

Witaminy z grupy B – są bardzo ważnym wsparciem układu nerwowego, dzięki temu ułatwiają koncentrację, niwelują uczucie zmęczenia i wspomagają odporność. Ich źródłem są np. ziarna zbóż, groch i pestki dyni.

Antyoksydanty – witamina C i E, a także karotenoidy pomagają zwalczyć wolne rodniki, które również wywołują uczucie zmęczenia i złego samopoczucia. Witamina C dodatkowo wspomaga lepsze wchłanianie żelaza. Antyoksydanty w znacznej ilości znajdziemy w owocach i warzywach m.in. w: brokułach, pietruszce, czarnej porzeczce, czy truskawkach.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.