Tradycja nakazuje, aby na wigilijnym stole znalazło się 12 potraw, jednak nie zawsze jest ona podtrzymywana. Są jednak takie potrawy, które każdego roku królują na naszych stołach. Wyobrażasz sobie święta bez karpia i pierogów? My nie. Ale zawsze można eksperymentować i spróbować przygotować kolację wigilijną w lekko odświeżonej wersji light.
Pierogi wigilijne
Obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Najczęściej podajemy pierogi z kapustą, grzybami albo ruskie. Tradycją jest dodanie do kilku pierogów grosika, a osoba, która na niego natrafi będzie miała szczęście przez cały następny rok. Niestety te pyszności są ciężkostrawne, więc w drodze wyjątku możemy przygotować pierogi ze szpinakiem, a przygotowanie farszu nie zajmie Ci więcej niż kilka minut 🙂
Składniki:
- 250g szpinaku
- 250g sera feta
- gałka muszkatołowa
- sól himalajska
- pieprz czarny
- ząbek czosnku
Szpinak duś na patelni z dodatkiem czosnku i przypraw (gałkę muszkatołową zetrzyj zaraz przed dodaniem do szpinaku, to sprawi, że farsz będzie bardziej aromatyczny). Następnie dodaj ser feta i całość dokładnie wymieszaj. Farsz gotowy.
Karp w sosie orzechowym
Czy wiesz, że obecność karpia na polskim stole pojawiła się dopiero w czasach PRL-u? Zaskocz rodzinę w te święta i przygotuj orzechowy sos do karpia.
Składniki:
- filet z karpia
- 50 g orzechów nerkowca
- cytryna
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- sól
- mąka
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
Pokrojony filet z karpia, natrzyj dokładnie sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na 1 godzinkę. Obtocz w pieprzu cytrynowym, soli i mące, po czym delikatnie podsmaż. Kiedy karp nabierze lekko złotawego koloru, przełóż go do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 minut.
Na patelni upraż nerkowce. Gdy już się zrumienią, dodaj miód i ¾ szklanki wina. Zamieszaj. Gotowego, upieczonego karpia polej równomiernie sosem.