Rak trzustki- jak zapobiegać chorobie, dzięki diecie?

W ostatnim czasie, za sprawą śmierci Steva Jobsa- twórcy Apple i Anny Przybylskiej- aktorki, coraz więcej i głośniej mówi się o nowotworze trzustki. Jest to jeden z wyjątkowo trudnych do wyleczenia nowotworów, a walka z nim często kończy się dla pacjenta tragicznie. Lekarze wskazują jednak, że można mu zapobiegać dużo wcześniej, stosując odpowiednią dietę. Oto jej szczegóły.

Rak trzustki- cichy zabójca
Rak trzustki to jeden z tych nowotworów, których niewielu pacjentów jest w stanie pokonać. Dzieje się tak, ponieważ, aby leczenie było skuteczne, konieczne jest wykrycie nowotworu już we wczesnym stadium choroby. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ, jak podkreślają lekarze, na początku choroba przebiega praktycznie bez żadnych objawów. Jak zatem walczyć z chorobą, skoro po postawieniu diagnozy jest już za późno?
Lekarze wskazują na odpowiednią dietę, której stosowanie może uchronić przed zachorowaniem na raka trzustki. Powinny ją stosować zwłaszcza osoby, znajdujące się w tzw. grupie ryzyka, czyli mające problemy z trzustką, lub osoby, których bliscy zmagali się, lub zmagają z tym nowotworem. Oprócz tego każdy z nas powinien zadbać o swoje zdrowie i zastosować się do zaleceń, które mogą uchronić nas przed niebezpiecznym nowotworem trzustki.

Bad news

Dieta, zapobiegająca nowotworowi trzustki
Dane statystyczne dowodzą, że nowotwór trzustki ponad dwukrotnie częściej dotyka mężczyzn, niż kobiet. Ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem, choć nie ma reguły, bo na nowotwór umiera obecnie coraz więcej młodych osób. Jak się jednak okazuje, właściwa dieta i zmiana negatywnych nawyków żywieniowych, mogą uchronić przed zachorowaniem.

Naukowcy wskazują, że nadmierne spożywanie mięsa i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego sprzyja zachorowaniu na raka trzustki. Z kolei czynnikiem minimalizującym ryzyko zachorowania jest dieta bogata w błonnik i witaminę C. Dlatego też, w trosce o swoje zdrowie, powinniśmy zrezygnować z jedzenia tłustych mięs, na rzecz ryb, warzyw, owoców i produktów bogatych w błonnik.

rak-trzustki-objawy-507750_w1000

Jak dowodzą najnowsze badania, coraz częściej rak trzustki jest diagnozowany u osób otyłych, dlatego lekarze podkreślają konieczność „odtłuszczenia” diety i spożywania większej ilości antyoksydantów, znajdujących się m.in. w rybach i zdrowych olejach.
Badania dowiodły też, że ryzyko zachorowania na raka trzustki jest większe u osób palących papierosy. U osób, które ograniczyły, lub zrezygnowały z palenia, ryzyko zachorowania spada. Jest to więc jasna wskazówka, aby ograniczyć, lub całkowicie wyeliminować palenie papierosów, nie tylko po to, by ustrzec się przed rakiem trzustki, ale też przed innymi chorobami, spowodowanymi działaniem tytoniu.

O swoje zdrowie warto dbać każdego dnia, abyśmy mogli cieszyć się długim i pogodnym życiem. Dlatego świadomie wybierajmy to, co jemy, aby nie tylko uchronić się przed groźnymi chorobami, takimi jak nowotwór trzustki, ale też zapewnić sobie dobre samopoczucie na długie lata.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.